Emmanuel Milingo zbaven duchovního stavu

17.12.2009 

Bývalý arcibiskup z Lusaky, Emmanuel Milingo, byl zbaven duchovního stavu. Informuje o tom dnešní prohlášení vatikánského tiskového střediska. Zbavení duchovního stavu je důsledkem biskupských svěcení, která neplatně udílel.Prohlášení informuje o krocích Emmanuela Milinga, učiněných v rozporu s církevním právem i o předchozích pokusech Vatikánu o nápravu.
Tehdejší arcibiskup Milingo se v roce 2001 oženil s Marií Sung, čímž na sebe uvalil církevní trest suspenze. Na podzim 2006 pak ve Washingtonu nedovoleně udělil čtyři biskupská svěcení, v jejichž důsledku upadl do automatického trestu exkomunikace latae sententiae. Ten Svatý stolec potvrdil 26.9.2006.

"Spáchání těchto ? závažných trestných činů musí být považováno za důkaz trvalé neposlušnosti arcibiskupa Emmanuela Milinga. Svatý stolec je proto povinen uvalit na něj další trest, zbavení duchovního stavu," stojí v dnešním prohlášení.
Ztrátou duchovního stavu je kněz zbaven všechn práv a povinností s ním souvisejících, s výjimkou povinnosti celibátu. Úkony duchovního smí vykonat jedině v případě nebezpečí smrti. Účast věřících na případných obřadech, které by osoba zbavená duchovního stavu sloužila, je považována za nedovolenou. Ti, kdo z rukou arcibiskupa Milinga přijali svátost svěcení, jako všichni, kdo přijali biskupské svěcení bez předchozího souhlasu Svatého stolce, upadají podle kanonického práva do exkomunikace latae sententiae. Prohlášení vatikánského tiskového střediska připomíná, že situace, kdy by biskup byl zbaven duchovního stavu, je zcela výjimečná.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.