Římští studenti se zůčastní nešpor s Benediktem XVI.

14.12.2009 

Studenti římských univerzit se připravují na čtvrteční (17.12.) slavení nešpor se Svatým otcem. Dnes zahájili modlitební třídenní před ikonou Panny Marie ? Trůnu moudrosti. Mši svaté na jeho zahájení předsedal v kostele svatého Petra v řetězech kardinál Francis Arinze, emeritní prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Hovoří o.Paolo Morocutti, kaplan římské Univerzity Lumsa:

?Jako každý rok se římské vysoké školy a univerzity i letos připravují na setkání se Svatým otcem. Je to velmi očekávaná událost, která je i součást přípravy na vánoce. Letos chceme zdůraznit velmi důležité a plodné pouto, kterou univerzitní pastorace navázala s Afrikou. Tohoto třídenní se účastní také delegace z Afriky. Římští studenti povedou dialog se studenty, kteří pocházejí z různých afrických zemí a tady v Římě studují.?

Tři dny modliteb před ikonou Panny Marie ? Trůnu moudrosti...

?Mají připomenout hluboké spojení s moudrostí, nutností najít ve víře odpovědi na jejich uvažování. Tato ikona putuje různými části Evropy a nejenom. Vzpomeňme jen na Austrálii, na cestu z Austrálie do Afriky. Je to způsob, jak duchovně spojit - nejen v mysli ale konkrétně ? duše studentů, kteří společně hledají pravdu.?

Letošní předvánoční setkání římských univerzitních studentů s Benediktem XVI. bude letos mít novou formu. Nepůjde o eucharistickou bohoslužbu, ale o slavení nešpor. Podle otce Morocuttiho tuto novou formu navrhli sami studenti.

?Rád bych, aby se studenti cítili církví přijatí a aby v církvi našli odpovědi a podněty ke své formaci a studiu, aby mohli být svědky pravdy a evangelia na univerzitách i ve světě.?

Říká kaplan římské Univerzity Lumsa, otec Paolo Morocutti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.