Turecká vláda ocenila působení katolické instituce

12.12.2009 

Turecká vláda nedávno publikovala první knihu věnovanou katolické církvi. Vypráví o nemocnici La Paix, kterou spravuje kongregace Dcer křesťanské lásky. O významu této publikace hovoří Rinaldo Marmara, ředitel turecké Caritas a mluvčí Turecké biskupské konference:

?Podle mě je vydání této knihy spíše jakýmsi symbolem, který vyjadřuje slibnou otevřenost turecké vlády. Je to první kniha, kterou vládní subjekt v Turecku publikoval o katolické církvi.?

O čem kniha pojednává?

?Kniha vypráví o nemocnici Dcer křesťanské lásky, nemocnici La Paix, která byla vybudována během války na Krymu. Dcery křesťanské lásky během této války pomáhaly také otomanským vojákům a sultán jim na znak uznání daroval pozemek a 50 tisíc franků na její stavbu. Nyní nemocnice oslavila 150. výročí a vláda proto chtěla k tomuto výročí vydat tuto publikaci.?

Vztahy mezi katolickou církví a vládou nebyly vždy úplně klidné. Návštěva Benedikta XVI. určitým způsobem otevřela nové horizonty a nové hranice, ale pak následoval problém s kostelem v Tarsu a dnes tahle publikace. Jaké jsou podle vás vztahy nyní?

?Podle mě je potřeba o negativních událostech hovořit. Ale stejně tak je třeba hovořit o tom, co je pozitivní, jako je právě publikace této knihy.?

Znamená to podle vás otevření se katolické církvi, když vezmeme do úvahy jaké těžkosti v Turecku církev prožívá?

?Je to víc než otevření, v jistém smyslu můžeme říci, že jde o ocenění charitativního díla Dcer křesťanské lásky, ale také uznání díla katolické církve v Turecku. Proto tvrdím, že je tato kniha velmi důležitá, že je to symbol uznání katolické církve. Vzájemné vztahy tedy mají perspektivu. Doufáme, že přítomnost katolické církve v Turecku bude vnímatelná. Jsme malá církev, ale musíme udělat vše, co je možné proto, abychom se dali poznat, abychom naši existenci v Turecku upevnili.?

Jak hodnotíte vztahy katolické církve a jiných vyznání?

?Vztahy jsou stále dobré, a došlo i k pokroku. My jsme však velmi malá menšina.?

Říká Rinaldo Marmara, ředitel turecké Caritas a mluvčí Turecké biskupské konference.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.