Benedikt XVI. jednal s irskými biskupy

11.12.2009 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne setkal s některými irskými biskupy. S nimi a s členy Římské kurie jednal o policejní zprávě o zneužívání mladistvých v dublinské diecézi. Rozrušený a sklíčený z jejího obsahu, který prostudoval, vyjádřil Svatý otec ještě jednou hlubokou lítost nad chováním ?některých členů kléru, kteří zradili svůj slavný slib Bohu stejně tak, jako důvěru, kterou k nim měly oběti a jejich rodiny a celá společnost?. Potvrzuje to zpráva vatikánského tiskového střediska.
Benedikt XVI. sdílí s mnohými irskými věřícími jejich pobouření, zklamání a zahanební a vyzývá katolíky v Irsku a v celém světě k modlitbám za oběti, jejich rodiny a všechny, koho se tyto zločiny dotkly.
Ujistil také o tom, že církev bude i nadále tuto závažnou věc sledovat s maximální pozorností, aby lépe pochopila, jak mohlo k těmto hanebným činům dojít a jak jim v budoucnu co nejúčinněji zabránit. Svatý stolec ujišťuje, že obsah zprávy bere velmi vážně, včetně otázky týkající se zástupců místních církví zodpovědných za pastoraci dětí.
Benedikt XVI. také povzbudil všechny, kdo štědře věnovali svůj život službě dětem, a prozradil svůj úmysl zaslat věřícím v Irsku zvláštní pastýřský list, v němž oznámí, jaké iniciativy mají být přijaty jako odpověď na tuto situaci.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.