Benedikt XVI.: Média z nás činí diváky jakoby se nás zlo netýkalo

8.12.2009 

Odpoledne se Benedikt XVI., jak je o dnešním svátku zvykem, vydal na Španělské náměstí, kde stojí mariánský sloup, vztyčený na památku vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném Početí. Po čtvrté hodině odpolední tu začal tradiční hold Neposkvrněné. Ten spočívá v položení věnce z kytice bílých růží ? za pomoci římských hasičů ? do rukou sochy Panny Marie na vrcholu sloupu. Svatý otec pak pronesl velice působivou promluvu k několika tisícovému zástupu lidí, shromážděných na Španělském náměstí. Mimo jiné řekl:

? Každý den je zlo prostřednictvím tisku, televize, rozhlasu vyprávěno, opakováno, zesilováno; pěstuje v nás návyk na ty nejhrůznější věci, činí nás necitlivými a určitým způsobem nás intoxikuje, protože negativa nejsou odstraňována a den za dnem se hromadí. Srdce se zatvrzuje a myšlenky se zachmuřují. Toto město proto potřebuje Marii, která svou přítomností hovoří o Bohu, připomíná nám vítězství Milosti nad hříchem a nabádá nás, abychom i v těch lidsky nejobtížnějších situacích doufali.?
?
?Často si stěžujeme na znečištění vzduchu, který je v jistých částech města nedýchatelný. To je pravda: je zapotřebí snahy všech, aby se město stalo čistším. Nicméně, existuje jiné znečištění, méně vnímatelné tělesnými smysly, ale stejně nebezpečné. Je to znečištění ducha; to dělá naše tváře méně usměvavé, zachmuřenější a vede k tomu, abychom se mezi sebou nezdravili a nedívali se vzájemně do tváře? Město je tvořeno tvářemi, ale kolektivní dynamika nás, bohužel, může zbavovat vnímavosti k jejich hloubce. Všude vidíme jenom povrch. Osoby se stávají těly, a tato těla ztrácejí duši, stávají se věcmi, předměty bez tváře, které lze zaměnit a spotřebovat.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na Španělském náměstí je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.