Nový volební zákon Iráku počítá se zastoupením menšin

7.12.2009 

Příští parlamentní volby se budou v Iráku konat 27.února příštího roku.Oznámila to irácká státní televize. Cestu k nim připravilo včerejší schválení nového volebního zákona. Ten počítá s větším zastoupením menšin. Situaci komentuje arcibiskup Kirkuku, mons. Luis Sako:

?Myslím, že je to pozitivní signál a také znamení demokracie. Co se týká křesťanů, předpokládaný počet pěti poslanců je dost dobrý, ale záleží na osobách, které budou představeni jako kandidáti, na jejich schopnostech a nezávislosti. Budou se muset snažit bránit zájmy křesťanů a nespojovat se s většími stranami.?

Je podle Vás možné, že tohle zastoupení konečně přinese konkrétní výsledky pro obranu křesťanů, kteří žijí v Iráku za nemalého strádání?

?Mohou toho udělat hodně. Výsledek nezáleží na počtu lidí. Pokud budou dobře připraveni a schopní, mohou toho učinit hodně.?

Jsou v Iráku politici, schopní odpovědět na potřeby Iráčanů? Jsou tu dobří křesťanští politici?

?Bohužel ? a to platí nejen pro křesťany ? je tu prázdné prostor, protože velká část irácké inteligence opustila zemi. Mezi těmi, kdo zůstali, panuje boj o to, kdo ve volbách zvítězí. Jejich cílem není vždycky dobro Iráčanů, ale postavení, kterého chtějí dosáhnout a to je špatné. Například Kirkuk: když se objeví osoba, která by mohla být schopná, mohla by jít do voleb, tak má strach o svou bezpečnost. Jiní, méně schopní, do nich ale jdou... To není to, co potřebujeme.?

Jak se země připravuje na volby, k nimž má dojít v příštím roce?

?Myslím, že my všichni - Iráčané - jsme si vědomi nejisté situace, v níž žijeme. Velmi doufáme, že je to jen přechodné období, že budoucnost bude záviset na irácké vládě, na tom, jak si bude vědoma svého poslání a na tom, jak bude na ostatních nezávislá.?

Říká arcibiskup Kirkuku, mons. Luis Sako.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.