Benedikt XVI. o konferenci OSN v Kodani

6.12.2009 

Na náměstí sv. Petra se dnes sešlo přibližně 40 tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu Benedikta XVI., pomodlili se Anděl Páně a přijali jeho apoštolské požehnání.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně Benedikt XVI. poukázal na jednu mezinárodní politickou aktualitu:

?Zítra bude v Kodani zahájena konference OSN o klimatickým změnách, na níž chce mezinárodní společenství čelit fenoménu globálního oteplování. Doufám, že toto úsilí pomůže nalézt opatření, která budou respektovat stvoření a prosazovat solidární rozvoj, založený na důstojnosti lidské osoby a zaměřený na obecné dobro. Ochrana stvoření předpokládá osvojení si střízlivého a odpovědného životního stylu, zejména s ohledem na chudé a na budoucí generace. Z tohoto hlediska a za účelem úspěšného průběhu této konference vyzývám všechny lidi dobré vůle, aby respektovali zákony, které Bůh vložil do přírody a znovu objevili morální dimenzi lidského života.?

V závěru pozdravil papež Italské národní sdružení vícečetných rodin, které byly v hojném počtu přítomny, a vyzval k modlitbě za to, aby ?všude byla prováděna taková politika, která bude oporou pro rodiny, zejména ty početnější?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.