Albánský pravoslavný arcibiskup u Benedikta XVI.

4.12.2009 

Kéž jsou katolíci a pravoslavní sjednocení ke společnému svědectví víře, vyzval dnes Benedikt XVI. při audienci, na níž dnes dopoledne přijal arcibiskupa Tirany Anastase, hlavu posvátného synodu autokefální albánské pravoslavné církve. Benedikt XVI. připomněl své setkání s Jeho Blažeností Anastasem na pohřbu Jana Pavla II. i návštěvu svého předchůdce v Tiraně.

?V druhé polovině 20. století křesťané v Albánii, katolíci i pravoslavní, uchránili svou víru i přes velké pronásledování a nenávist ateistického režimu a je známo, že mnozí křesťané zaplatili krutě za svou víru životem. Pád tohoto režimu šťastně umožnil obnovu katolických i pravoslavných komunit v Albánii.?

Benedikt XVI. ocenil misionářskou činnost pravoslavného arcibiskupa, která se projevuje rekonstrukcí míst kultu, formací duchovenstva a katechetickou prací. Od té doby, co albánská pravoslavná církev znovu nabyla svobodu, se plodně účastní mezinárodního teologického dialogu mezi katolíky a pravoslavnými, ocenil Svatý otec vzájemné bratrské vztahy mezi oběma církvemi v Albánii.

?V tomto světle, bych rád zdůrazil společné prvky víry našich církví: společné Nicejsko-cařihradské credo, společný křest na odpuštění hříchů a začlenění do Krista a Církve, dědictví prvních ekumenických koncilů, to je skutečné i když nedokonalé společenství, které už sdílíme, a společné přání a snaha stavět na tom, co už existuje.?

Svatý otec připomněl dvě významné iniciativy, které v Albánii přispívají k dobrým ekumenickým a mezináboženským vztahům ? Mezikonfesní biblickou společnost a Výbor pro mezináboženské vztahy. V závěru své promluvy ujistil Benedikt XVI. hlavu posvátného synodu autokefální albánské pravoslavné církve o své vděčnosti za bratrské vztahy a o své vůli společně svědčit o bratrství a míru.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.