Benedikt XVI.: Z lásky k Bohu milovat bližní

2.12.2009 

Dnešní generální audience Svatého otce byla tentokrát pro velký počet poutníků přesunuta z původně plánované auly Pavla VI. na svatopetrské náměstí, kde se sešlo asi 12 tisíc lidí. Benedikt XVI. ve své katechezi hovořil o Vilémovi ze Saint-Thierry, významném francouzském teologovi a mystikovi ze 12.století:

?Podle Viléma má láska další důležitou vlastnost: osvěcuje inteligenci a dovoluje lépe a hlouběji poznat Boha a v Bohu lidi i události. Poznání, které vychází ze smyslů a z inteligence, redukuje, ale neodstraňuje, odstup mezi subjektem a předmětem, mezi já a ty. Láska však vytváří přitažlivost a sdílení až do té míry, že dochází k transformaci a asimilaci mezi subjektem, který miluje a milovaným předmětem. Tato reciprocita citu a sympatie proto dovoluje mnohem hlubší poznání než to, které působí pouhý rozum. Tím se vysvětluje proslulý Vilémův obrat: ?Amor ipse intelectus est ? sama láska je principem poznání?. Ptejme se, drazí přátelé, není tomu právě tak v našem životě? Není snad pravdou, že známe skutečně jenom toho, koho a to,co milujeme? Bez určité sympatie nelze poznat nikoho a nic! A to platí především pro poznání Boha a jeho tajemství, která přesahují schopnost naší inteligence porozumět. Bůh je poznáván, je-li milován.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

V závěru generální audience připomněl Benedikt XVI. 25 let od publikace Apoštolské exhortace Reconciliatio et paenitentia. 2.prosince 1984 ji vydal Jan Pavel II. Tento dokument, řekl Benedikt XVI., přivádí pozornost k významu svátosti pokání v životě Církve. Papež připomněl také některé z ?apoštolů zpovědnic?, neunavných šiřitelů Božího milosrdenství: svaté Jana Maria Vianneye, Josefa Cafasso, Leopolda Mandiće a otce Pia z Pietrelciny:

?Jejich svědectví víry a lásky kéž vás, milí mladí, povzbuzuje, abyste se varovali hříchů a chránili svou budoucnost, aby byla štědrou službou Bohu a bližnímu. Kéž vám, drazí nemocní, pomáhá zakoušet v utrpení milosrdenství Ukřižovaného Krista. Kéž vás, drazí novomaželé, povzbuzuje, abyste v rodině vytvářili ovzduší stálé víry a vzájemného pochopení. V příkladu těchto svatých, vytrvalých a věrných služebníků Božího odpuštění, kéž je pro kněze ? zvláště v tomto Kněžském roce ? i pro všechny křesťany pozváním důvěřovat vždy v Boží dobrotu, přijímat a slavit svátost smíření.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.