Gotti Tedeschi: Malthuziánští ideologové mají něco proti lidské rase

23.11.2009 

Zpráva tzv. Populačního fondu OSN tvrdí, že omezování porodnosti vyřeší klimatické změny. Tento další útok na zdravý rozum lidstva z dílny malthuziánských ideologů jinými slovy tvrdí, že růst počtu chudého obyvatelstva způsobuje klimatické změny, protože je to právě chudší vrstva obyvatel planety, jejíž počet roste.

Italský ekonom, prof. Ettore Gotti Tedeschi, to komentoval v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera (21.11.2009) slovy: ?Je to fantastičtější než výmysly Jules Verna nebo H.G. Wellse. Ti totiž používali fantazii kreativnějším způsobem a věděli, že člověk má také inteligenci, která umožňuje nalézat řešení svých problémů.? Tvrzení, že ?je třeba bojovat proti klimatickým změnám tím, že lidé budou mít méně dětí?, říká dále Tedeschi, ?je nejenom nesprávné, nýbrž reálný stav věcí ukazuje pravý opak. Byl to pokles natality na Západě (USA a v Evropě), který způsobil ekonomickou krizi a tím také zablokoval investice do ochrany životního prostředí.

Malthuziáni ze Stanfordu tvrdili v polovině 70. let, že v Asii zemřou miliony lidí hladem, pokud tam bude stejný růst porodnosti. Co však stalo ve skutečnosti?? - táže se italský ekonom a odpovídá: ?Zchudli jsme my na Západě, kde je index natality nulový, zatímco růst populace v Asii vedl k takovému bohatství, že tam mají dnes v rukou dluhy Spojených států.? Hrubý národní produkt vyjadřuje vztah mezi vyprodukovaným bohatstvím a počtem obyvatel. Malthuziáni tvrdí, že pokles populace vede k růstu bohatství. Jak velkolepá myšlenka! ? poznamenává ironicky prof. Tedeschi a pokračuje: ?Funguje totiž jen krátkodobě. Je-li totiž index natality nulový nebo nepatrně větší, populace stárne a rostou fixní náklady, nelze snižovat daně, je blokován rozvoj, investice i úspory. Kompenzuje se to pak finančními vynálezy a fiktivním růstem. Prosazuje se růst na dluh, rodiny zadlužují své budoucí výdělky, aby mohly spotřebovávat předem, a když už to dál nejde, všechno se zhroutí.? ? uzavírá Tedeschi.

Příčinu utkvělé představy této plíživé ideologie, spatřuje italský ekonom v tom, že ?malthuziáni mají něco proti lidské rase.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.