Nová blahoslavená, arabská řeholní sestra Danil Ghatas

23.11.2009 

V neděli se v bazilice Zvěstování Panny Marie v Nazaretě konala za účasti několika tisíc věřících beatifikace sestry Marie-Alphonsine Danil Ghattas. Akt blahořečení vykonal arcibiskup Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení při mši svaté, kterou sloužil latinský patriarcha Jeruzaléma arcibiskup Fouad Twal.
Na postavu blahoslavené řeholní sestry poukázal Benedikt XVI. během své nedělení promluvy při polední modlitbě Anděl Páně:

?Dnes se v Nazaretě konala beatifikace sestry Marie Alhponsine Danil Ghattas, narozené v Jeruzalémě roku 1843 v křesťanské rodině s 19 dětmi. Záhy objevila své povolání k řeholnímu životu, pro který se nadchla, ačkoli přitom narazila na překážky, které jí kladla její rodina. Její zásluhou byla založena řeholní kongregace, tvořené místními ženami za účelem poskytování náboženské výuky, odstranění analfabetismu a pozvednutí postavení ženy té doby tam, kde její důstojnost vyzvedl Ježíš. Centrálním bodem spirituality nové blahoslavené byla intenzivní úcta k Panně Marii, zářivému modelu naprostého zasvěcení se Bohu: svatý růženec byl její nepřetržitou modlitbou, její kotvou spásy, zdrojem milosti. Beatifikace této tak významné ženské postavy představuje zvláštní útěchu pro katolické společenství ve Svaté zemi a je pozvánkou k tomu, aby se vždycky v pevné naději svěřovalo Božské prozřetelnosti a Mariině mateřské ochraně.? Řekl v neděli Benedikt XVI. o nové blahoslavené.?

Jeruzalémský latinský patriarcha Fouad Twal ve své homilii poukázal na to, že blahořečení sestry Marie Alhponsine Danil Ghattas je první, které se konalo přímo ve Svaté zemi. Růžencová kongregace, založená touto novou blahoslavenou, řekl dále arcibiskup Twal ?je pravou rukou latinského patriarchátu v pastoračním působení ve školách, farnostech a institucích jak v diecézi, tak v sousedních arabských zemích?. Beatifikace se účastnilo 150 sester patřících do této kongregace, ale mnohým, které působí v arabských zemích, nebylo uděleno vízum, aby se mohly účastnit blahořečení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.