Pohřeb srbského pravoslavného patriarchy Pavleho

19.11.2009 

V katedrále svaté Sáby v hlavním městě Srbska se dnes konaly pohřební obřady patriarchy Pavleho, hlavy Srbské pravoslavné církve, který zemřel minulou neděli ve věku 95let. Účastnilo se jich na půl milionu věřících. Nechyběl ani ekumenický patriarcha Konstantinopole Bartoloměj I. Jménem Svatého otce se obřadů účastnila také vatikánská delegace, vedená kardinálem Angelem Sodanem, děkanem kardinálského sboru.
Kardinál Sodano přivezl také pravoslavnému arcibiskupovi Amfilohijevovi, metropolitovi Černé Hory, jenž je zástupcem patriarchy Srbské pravoslavné církve, soustrastný list Benedikta XVI. Papež v něm ujišťuje o tom, že je ?spojen v modlitbách se všemi, kdo oplakávají svého otce a pastýře?. Připomíná také, že ?zesnulý patriarcha dosvědčoval víru a duchovní sílu svým dlouhým životem ve službách evangeliu v dobách mimořádně obtížných poznamenaných konflikty a válkami.?

Svatý otec prosí Pána, aby ?jeho příklad byl útěchou srdcím jeho věřících a mnoha dalších lidí dobré vůle, a aby povzbuzeni jeho vytrvalostí? mohli usilovat o plný život křesťanské víry a sloužit horlivě velké věci smíření a pokoje?. Poté Benedikt XVI. ?s velkou vděčností? připomíná ?štědrou a vřelou pohostinnost?, kterou patriarcha Pavle prokazoval členům Smíšené mezinárodní komise pro mezináboženský dialog mezi Katolickou a Pravoslavnou církví na jejím plenárním zasedání v září 2006 v Bělehradě. ?Častokrát vyjadřoval své bratrství vůči katolické církvi a při setkání katolíků a pravoslavných, k nimž došlo s jeho požehnáním. Kéž se bolest ze smrti patriarchy Pavleho promění v jistou naději narození pro Nebe a jeho památka kéž inspiruje velký duchovní růst lidu, kterému sloužil s oddaností a štědrostí. Jeho památka je pro všechny také pozváním pokračovat na cestě dialogu a hledání plného společenství mezi všemi Kristovými učedníky.? ? píše ve svém poselství Benedikt XVI.
Tělo patriarchy Pavleho bude pohřbeno v monastýru Rakovica na periferii srbského hlavního města.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.