Benedikt XVI. o vztahu víry a umění

18.11.2009 

Krása je patrně nejvíce přitažlivou a nejvíce okouzlující cestou, umožňující potkat a milovat Boha, prohlásil Benedikt XVI. při dnešní generální audienci v zaplněné aule Pavla VI. Ve své katechezi přiblížil, jak románské a gotické umění, symbolizované katedrálami, umožňovalo vychovávat ve víře celé generace křesťanů ve středověku. Papež v té souvislosti připomněl i nadcházející setkání s umělci v Sixtinské kapli 21.listopadu.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

V závěru audience připomněl Svatý otec 20. výročí přijetí Konvence OSN o právech dítěte. Pozítří se v té souvislosti bude konat Světový den modliteb a skutků ve prospěch dětí. Benedikt XVI. se obrátil k dětem, zejména těm, které trpí násilím, zneužíváním, nemocemi, válkou a hladem, a apeloval potom na mezinárodní společenství:

?Kéž roste snaha nabízet adekvátní odpověď na dramatické problémy dětí. Kéž nechybí štědré úsilí všech, aby byla uznána práva dětí a vždy respektována jejich důstojnost.?

Benedikt XVI. také pozdravil účastníky plenárního zasedání Kongregace pro evangelizaci národů a poděkoval jim za úsilí, s jakým šíří poselství evangelia.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.