List státního sekretáře Apoštolského stolce čínským kněžím

17.11.2009 

Včera byl zveřejněn list státního sekretáře Apoštolského stolce čínským kněžím. Kard. Tarcisio Bertone v něm u příležitosti Kněžského roku píše: ?Ujišťuji vás, že Apoštolský stolec ví, v jak složité situaci se nacházíte. Nové výzvy, které stojí před čínským národem na začátku třetího tisíciletí, od vás vyžadují integrální křesťanskou víru a důvěřivou otevřenost vůči budoucnosti?. Kard. Bertone se hned v úvodu listu odvolává na otevřený dopis, který před dvěma lety Benedikt XVI. zaslal katolíkům Čínské lidové republiky. K bilanci jeho přijetí dosud nenadešel čas, domnívá se kard. Bertone, který přitom citoval velkého misionáře v Číně O.Mattea Ricciho: ?řekl bych, že se nacházíme spíše v čase setby než v čase žní?.

Státní sekretář dále píše, že mezi novými ukazateli, které církvi v Číně podal Svatý otec, jsou nejdůležitější smíření katolického společenství a konstruktivní a úctou nesený dialog s politickou reprezentací, přičemž vůbec není třeba se zříkat katolické víry. Na druhé straně katolické kněze povzbuzuje, aby se nedivili rozdělením, která v církvi existují. Ta totiž existovala již od samotného počátku církve proto, aby se ukázalo, kdo je opravdovým učedníkem, jak napsal sv. Pavel.

Převážná část obsáhlého listu vatikánského sekretáře se týká různých aspektů kněžské služby a spirituality: hlásání Slova, kněžských ctností, příkladů svatých pastýřů, nových povolání a především eucharistie. V souvislosti s liturgií kard. Bertone připomíná všeobecnou dimenzi každé mše svaté, čehož je výrazem zmínka o jednotě s papežem uprostřed eucharistické modlitby. V závěru listu se státní sekretář Apoštolského stolce obrací také na biskupy, které vybízí, aby ustanovovali lokální církevní struktury, jež jsou vlastní každé normální diecézi, jako např. biskupská kurie či kněžská rada.

Podle agentury Asianews vyvolal dopis kard. Bertoneho velký ohlas mezi kněžími a to jak mezi těmi, kteří působí v oficiálních, státem uznávaných církevních strukturách i mezi těmi, kteří působí bez státního souhlasu. Podle Hong Kongského studijního centra Holy Spirit Study Center působí v Číně přibližně 3000 kněží a to dohromady jak v oficiálních, tak neoficiálních společenstvích.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.