Zemřel srbský pravoslavný patriarcha Pavle

16.11.2009 

Ve věku 95let včera zemřel srbský pravoslavný patriarcha Pavle. V čele srbské pravoslavné církve stál od roku 1990. Srbsko vyhlásilo třídenní smutek. Předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kardinál Walter Kasper zaslal metropolitovi Černé Hory Amfilohijevovi, arcibiskupovi Cetinje, soustrastný list, v němž ho ujišťuje o svých modltitbách.

?Patriarcha Pavle ? píše kardinál Kasper ? nabídl všem velký příklad víry a oddanosti Bohu a svému lidu.? Svou službu vykonával ?v letech velmi těžkých, poznamenaných válkou a konflikty v Srbsku, a dalších balkánských zemích, kde žijí věřící srbské pravoslavné církve. ?Nehledě na mnohá utrpení ? píše dál kardinál ? zůstal mužem víry a dialogu, pokorným a radostným, zářným příkladem kontemplativního života zasvěceného Bohu.? Zároveň uchoval a rozšířil ducha společenství uvnitř srbské pravoslavné církve. Předseda zmíněné Papežské rady také vyjádřil naději, že dialog mezi katolickou církví a pravoslavným patriarchátem, který se pod vedením patriarchy Pavleho rozvinul, bude pokračovat a sílit i v budoucnosti.

Celá katolická církev má spolu a papežem účast na smutku srbské pravoslavné církve ? dodává tiskový mluvčí Svatého stolce O.Federico Lombardi. Ten také potvrdil, že o stavu nemocného patriarchy Pavleho informoval v sobotu Svatého otce při audienci srbský prezident Tadić a Benedikt XVI. tak byl patriarchovi duchovně nablízku.
Hluboký zármutek nad smrtí patriarchy Pavleho vyjádřil také ekumenický patriarcha Konstaninopole Bartoloměj I.

Pohřeb srbského pravoslavného patriarchy Pavleho se bude konat ve čtvrtek.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.