Benedikt XVI.: V každé době je pastorační prioritou ukazovat pravou tvář Krista

16.11.2009 

Pastorační prioritou je ukazovat pravou tvář Krista, jediného Spasitele člověka; píše Benedikt XVI. v poselství zaslaném při příležitosti plenárního zasedání Kongregace pro evangelizaci národů, které začalo dnes na Papežské univerzitě Urbaniana. Téma zasedání zní ?Svatý Pavel a nové areopagy?.

Tak jako Pavel hlásal Krista na areopagu v Athénách jazykem ?inkulturovaným v kontextu velmi vzdáleném evangeliu, tak je dnes církev povolána hlásat dobrou zprávu s odvahou v současné měnící se společnosti.? Benedikt XVI. citoval povzbudivá slova, kterými se k Apoštolovi národů obrátil Ježíš: ?Neboj se! Mluv a nemlč, protože já jsem s tebou a nikdo ti neublíží? (Sk 18,9-10). A cituje Pavla VI. který řekl, že nejde jen o to hlásat evangelium, ale ?prostřednictvím síly evangelia přemoci a téměř zvrátit kriteria soudů, rozhodující hodnoty, zájmy, myšlenkové linie, zdroje inspirace a modely života lidstva, jež jsou v rozporu se Slovem Božím a plánem spásy?.

Je nutné, tvrdí Benedikt XVI., ?umět zhodnotit areopagy dneška, kde se čelí velkým výzvám evangelizace?, a to s realismem a v duchu víry, která vidí dějiny ve světle evangelia a s jistotou Vzkříšeného Krista, jakou měl svatý Pavel. ?Misionářská činnost církve proto musí být zaměřena na neuralgická centra společnosti třetího tisíciletí?. Nicméně nelze podceňovat vliv rozšířené relativistické kultury, která postrádá hodnoty a která vstupuje do svatyně rodiny, do oblasti výchovy a dalších sfér společnosti, kontaminuje je a manipuluje svědomím zejména mladých lidí,? připomíná papež. Avšak nehledě na tyto nástrahy, zdůrazňuje papežské poselství, církev ví, že Duch svatý neustále působí.

Stejně jako jindy je i v dobách velkých změn pastorační prioritou ukazovat pravou tvář Krista, jediného Spasitele člověka. To vyžaduje, píše Benedikt XVI., aby křesťané nabízeli svědectví věrnosti Kristu a trpělivě budovali jednotu, která usnadňuje evangelizaci.?

Benedikt XVI. v poselství povzbuzuje k napodobování apoštolského ducha svatého Pavla, soustředěného plně na Krista a schopného přeměnit také obtíže na možnosti evangelizace. List uzavírá apel na obnovení pozornosti k duchovnímu životu, důvěře Bohu, svěření se Prozřetelnosti a odpuštění, spolu s přáním, aby celá lidská rodina mohla vzývat Boha slovy ?Otče náš?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.