Premiér České republiky navštívil Benedikta XVI.

14.11.2009 

Necelé dva měsíce po návštěvě České republiky přijal Benedikt XVI. na audienci českého premiéra Jana Fischera. Setkání ve Vatikánu umožnilo pokračovat v rozhovoru, který byl započat během apoštolské cesty Benedikta XVI. do České republiky, stojí v tiskovém sdělení Svatého stolce. Vztahy mezi Svatým stolcem a Českou republikou byly označeny za dobré a byla potvrzena vůle pokračovat v konstruktivním dialogu o bilaterálních tématech, která se týkají vztahů mezi církevním a občanským společenstvím. V závěru si obě strany vyměnily názory na aktuální otázky mezinárodních vztahů, zejména s ohledem na ratifikaci Lisabonské smlouvy.
Předseda české vlády předal Benediktovi XVI. pamětní medaili vydanou při příležitosti 20. výročí kanonizace svaté Anežky České a současně 20.výročí pádu komunismu 17. listopadu 1989.

Anežku Přemyslovnu kanonizoval 12. listopadu 1989 papež Jan Pavel II. Anežka je po staletí českým národem uctívaná jako ochránkyně v době nejvyšší tísně. O její svatořečení neúspěšně usiloval už Karel IV. Teprve v roce 1874 ji papež Pius IX. prohlásil za blahoslavenou. Na svatořečení Janem Pavlem II. v roce 1989 přijelo do Vatikánu několik tisíc českých poutníků. Připomeňme, že také první rok Desetiletí duchovní obnovy národa, vyhlášený v roce 1988 kardinálem Františkem Tomáškem, byl zasvěcen právě Anežce České a na poutní místa přicházely tisíce katolíků a desetitisíce sympatizantů. Její svatořečení bylo vyvrcholením staleté úcty. Anežčin obraz byl také jako výraz úcty použit na bankovkách nově vzniklé České republiky.

Na aversu medaile, kterou premiér předal Benediktu XVI., je vyobrazení svaté Anežky České ztvárněné podle kanonizačního obrazu. V opisu medaile je uvedeno datum 13. 11., tedy den památky sv. Anežky České. Revers medaile je pojat jako pamětní deska věnovaná připomenutí obnovení svobodného demokratického života v České republice po několika desetiletích totalitních režimů.
Emise je realizována v limitovaném nákladu šedesáti číslovaných kusů z ryzího zlata o váze jedné trojské unce, šedesát číslovaných kusů z ryzího zlata o váze jedné poloviny trojské unce a tři sta kusů stříbrných medailí o váze 16 g. Autorem medaile je akademický sochař Miroslav Kovářík. Pamětní medaile věnovaná Benediktu XVI. má pořadové číslo 20 jako symbol 20. výročí kanonizace sv. Anežky.

Před audiencí u Svatého otce premiér Fischer společně s doprovodem navštívili baziliku svatého Petra. V její kryptě položili květiny na hrob Josefa kardinála Berana a na hrob Jana Pavla II. Po skončení audience jednal Jan Fischer se státním sekretářem kardinálem Tarcisio Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy Mons. Dominiquem Mambertim.

Premiér Fischer včera na italském ministerstvu zahraničních věcí také předal českou ratifikační listinu k Lisabonské smlouvě o Evropské unii. V podvečer pak navštívil českou Papežskou kolej Nepomucenum, kde velvyslanectví ČR při Svatém stolci pořádalo slavnostní recepci u příležitosti 20. výročí listopadových událostí. Při té příležitosti udělil premiér České republiky Jan Fischer kardinálovi Tomášovi Špidlíkovi vyznamenání za dlouholeté zásluhy za demokracii a svobodu myšlení. Toto ocenění, tzv. medaili Karla Kramáře uděluje premiér české vlády podle vlastního uvážení za významné zásluhy v různých oblastech života společnosti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.