Benedikt XVI. k účastníkům plenárního zasedání Papežské rady Cor Unum

13.11.2009 

Hlavním cílem charitních pracovníků je ukázat tvář milosrdného Boha, který chce spasit člověka ve všech jeho dimenzích, pozemských i duchovních, bránit lidská práva a probudit svědomí. Připomněl to dnes dopoledne Benedikt XVI. účastníkům plenárního zasedání Papežské rady Cor Unum na téma ?Postupy formace charitních pracovníků?.
Svatý otec ocenil množství věřících, kteří ?v každé části světa štědře a oddaně darují svůj čas a energii, aby vydávali svědectví o Kristově lásce, o lásce Dobrého Samaritána, který se sklání k potřebným na těle i na duchu?. Připomněl, že charita je součástí podstaty Církve, která ve svém hlásání spásy nemůže přehlížet konkrétní životní podmínky lidí, k nimž je poslána:

?Jednat ve prospěch jejich zlepšení patří k jejímu životu a poslání, protože Kristova spása je úplná a týká se člověka ve všech jejich rozměrech: tělesném, duchovním, sociálním a kulturní, pozemském i nebeském. Právě z tohoto vědomí se zrodila v průběhu staletí mnohá díla a církevní struktury, které mají za cíl podporu osob a národů a které nabízely a nabízejí nenahraditelný příspěvek pro růst a harmonický a celistvý rozvoj lidské bytosti.?

Přispívat k budování spravedlivého řádu ve společnosti, jak to mnozí věřící svou účastí na veřejném životě vhodně dělají na poli ekonomickém, společenském, legislativním a kulturním, je součástí svědectví Kristově milosrdné lásce.

?Víra je duchovní síla, která očišťuje rozum při hledání spravedlivého řádu. Osvobozuje ho od stále přítomného rizika, že bude zaslepen egoismem, vlastními zájmy a mocí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.