Kardinál Kasper po návštěvě Běloruska

12.11.2009 

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů a Komise pro náboženské vztahy s hebraismem, kardinál Walter Kasper se včera vrátil z běloruského Minsku, kde se na pozvání pravoslavného metropolity Filareta účastnil sympozia s názvem ?Dialog mezi křesťanstvím a židovstvím: náboženské hodnoty jako základ vzájemného respektu?.

?Naše rada má velmi dobré vztahy s Ruskou pravoslavnou církví v Bělorusku a zvlášť s pravoslavným metropolitou Filaretem, jenž je velmi štědrý, otevřený a srdečný muž. V Minsku, kde se konalo sympozium o židovsko-křesťanských vztazích, jsem byl podruhé. Toto sympozium bylo velmi důležité tím, že bylo první, které se na toto téma konalo ve východní Evropě. A ještě více tím, že vztah mezi židy a křesťany představoval vždy velmi delikátní otázku v této oblasti a především v Bělorusku, kde před II. světovou válkou žilo mnoho židů, jejichž velká část byla během této hrůzné události, jakou bylo Šoa, vyvražděna. Dnes jsou židé v Bělorusku jen malou menšinou, ale jejich účast na sympoziu byla velmi významná. Byl jsem velmi překvapen, když jsem viděl, jak je pravoslavná církev otevřena dialogu s židy.?

Říká předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů a Komise pro náboženské vztahy s hebraismem, kardinál Walter Kasper, který také připomněl, že chystaná návštěva Benedita XVI. v římské synagoze není ?okamžikem k pořízení několika fotografií, ale pokračováním v úsilí, které jsme si předsevzali?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.