Sněmovnou reprezentantů prošel návrh biskupů nefinancovat interrupce z peněz daňových poplatníků

10.11.2009 

Sněmovna reprezentantů schválila zákon o zdravotní péči. Podpořila tak největší zdravotní reformu v USA za poslední čtyři desetiletí. Zákon má zpřístupnit zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Podle různých údajů pojištění v zemi nemá 30 až 46 milionů lidí. Návrh normy obsahuje mimo jiné možnost veřejného pojištění, jímž chce vláda konkurovat komerčním pojišťovnám a zvýšit tak dostupnost zdravotního pojištění.
Pro návrh se vyslovilo 220 zákonodárců, proti 215. Návrh zákona musí ale ještě projít Senátem.

Za zmínku ovšem stojí, že z návrhu tohoto zákona byl odstraněn paragraf o úhradě nákladů na interrupce z veřejných financí. Ten byl kritizován také americkými biskupy.
Schválení tohoto zákona komentuje Alberto Simoni, amerikanista deníku Avvenire:

?Jistě jde o velké vítězství Obamovy politiky, ale je to především vítězstvím vůle k dialogu a nalezení kompromisu. Byl to právě tenhle kompromis ohledně nefinancování potratů z veřejných peněz, k němuž došlo na návrh amerických biskupů a který připravil cestu ke schválení zdravotnické reformy. Už v létě se totiž někteří demokratičtí poslanci vyjádřili, že reformu nepodpoří právě proto, že zavádí financování potratů z veřejných peněz.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.