Benedikt XVI.: Imigranti nejsou problémem, nýbrž zdrojem a příležitostí rozvoje

10.11.2009 

Benedikt XVI. prohlásil, že ?migranti nejsou problémem, nýbrž zdrojem a vhodnou příležitostí k rozvoji?. Řekl to na setkání s účastníky světového kongresu pro pastoraci migrantů, který byl zahájen v pondělí 9.listopadu a potrvá do čtvrtka tohoto týdne. Pořádá jej Papežská rada pro pastoraci migrantů. ?Proč nepokládat aktuální fenomén světové migrace za příznivou podmínku pro dorozumění mezi národy, budování míru a rozvoje, o který se zajímá každý národ?? ? položil v úvodu své promluvy řečnickou otázku Benedikt XVI. a pokračoval:

?Migrace vybízí zaostřit pozornost na jednotu lidské rodiny, hodnoty pohostinnosti, přijetí a lásky k bližnímu. Mělo by to ovšem být vyjádřeno každodenními gesty sdílení, spoluúčasti a starosti o druhé, zejména o ty, kteří jsou v nouzi? Proto církev vybízí věřící, aby migrantům a jejich rodinám otevřeli srdce s vědomím, že nepředstavují problém, nýbrž zdroj, který je třeba doceňovat v rámci autentického rozvoje lidstva.?

Nynější situaci však ovládá příliš mnoho dramatických příběhů emigrace. Lidé všech věkových kategorií, ale zejména mládež a děti se vydávají a snem vymanit se z života, který bojem o pouhé přežití:

?Světová ekonomická krize a mimořádný nárůst nezaměstnanosti redukuje možnost nalézt práci a zvyšuje se počet těch, kteří nenaleznou ani tu nejobyčejnější práci. Mnozí jsou proto nuceni opustit svou domovinu a svá rodná společenství a jsou připraveni přijmout práce za podmínek, které nejsou ve shodě s lidskou důstojností, a namáhavě se zařazují do společností, které je přijímají, z důvodů různosti jazyků, kultury a sociálního uspořádání.?

Fenomén migrace proto je a zůstává složitý, uznává dále Benedikt XVI., přičemž stále klade důraz na to, že ?autentický rozvoj má vždy solidární povahu?. Naděje solidarity však nezřídka ztrácejí ti, kteří se vydávají hledat:

?Dnes mnozí migranti opouštějí svou vlast, aby utekli před lidsky nesnesitelnými životními podmínkami, aniž by se jim však jinde dostalo přijetí, ve které doufali. Tváří v tvář tak složitým situacím se nelze nezamyslet nad důsledky společnosti založené zásadně na pouhém materiálním rozvoji. V encyklice Caritas in veritate jsem poznamenal, že pravý rozvoj je integrální, tzn. že se týká celého člověka a každého člověka? Z toho plyne, že je třeba dávat vhodné odpovědi na probíhající velké sociální změny a jasně si uvědomovat, že nemůže existovat účinný rozvoj, pokud nepřispívá k setkávání národů, dialogu mezi kulturami a respektování legitimních rozdílů.?

Tolik Benedikt XVI. k otázkám migrace na setkání s účastníky světového kongresu pastorace migrantů, pořádaného příslušnou Papežskou radou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.