Benedikt XVI. se chystá navštívit rodiště Pavla VI.

7.11.2009 

Město s přibližně 200 tisíci obyvatel na severu Itálie se chystá tuto neděli přivítat Benedikta XVI., který se zastaví také v nedaleké obci Concesio, rodišti papeže Pavla VI., kde navštíví také Institut nesoucí jméno tohoto papeže a předá tady Mezinárodní cenu Pavla VI. Hlavní událostí bude, samozřejmě, dopolední mše svatá na náměstí před dómem v Brescii. Zdejší biskup mons. Luciano Monari přiblížil v rozhovoru pro vatikánský rozhlas, jaký význam má pro zdejší diecézní společenství zítřejší papežova návštěva:

?Primárním významem je, samozřejmě, společenství, jež nás spojuje s římskou církví. To že k nám z Říma přichází papež pro nás znamená uznání snah místní církve jako autentické katolické církve a znamená to také možnost slyšet hlasem Petrova nástupce zvěst evangelia s novou energií a v novém lesku. To je první a zásadní význam. Druhým je památka Pavla VI., ke kterému jsme obzvláště citově připoutáni. Rádi bychom podali svědectví víry, které by bylo aspoň trochu hodné papeže, který odtud pocházel.?

Jaká jsou očekávání?

?Ovzduší je plné radostné a prosté pohostinnosti, protože v papeži rozpoznáváme osobu, která žije s nasazením a velkou věrností evangelium ve vztahu k výzvám, kladených dnešní kulturou.?

Jaké je zdejší diecézní společenství, co je pro ně charakteristické?

?Papež nalezne církev, která má velmi silnou křesťanskou tradici a také tradici laického nasazení ve společnosti, ve školství, zdravotnictví. Nalezne město, které má problémy konfrontace s pluralitou kultur, protože u nás jsou početní imigranti. Potom je tu základní problém sekularizace, která je vlastní našemu soudobému světu.?

Říká mons. Monari, biskup z Brescii, kterou v neděli navštíví Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.