Připravuje se konvence o ochraně míst kultu

15.10.2003 

Světová rada církví podpořila návrh na uzavření konvence o ochraně míst kultu. S návrhem vystoupilo v červnu tohoto roku Mezinárodní hnutí za spravedlivý svět (JUST), mezináboženská organizace se sídlem v Malajsii, sdružující ale také obyvatele dalších zemí.

Podle komuniké zveřejněného dnes informační službou Světové rady církví navrhovaný dokument chce zajistit stejné zacházení všem místům kultu. Signatáři se zaváží k vytvoření komise složené z vládních představitelů a ze zástupců náboženských společností, která bude dohlížet na dodržování konvence.

Dokument navržený zpracovaný Mezinárodním hnutím za spravedlivý svět se skládá z preambule a šesti článků. Vzhledem k tomu, že podmínkou jeho funkčnosti je schválení OSN, odvolává se jeho preambule právě na tuto organizaci, cituje Všeobecnou deklaraci lidských práv a Mezinárodní konvenci občanských a politických práv, podle kterých má každá osoba právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství, stejně jako na svobodu vyjadřovat svou víru individuálně i ve skupinách s jinými lidmi. Projekt konvence bude předmětem mezinárodních konzultací do poloviny roku 2004, odtud by měl postoupit do jednoho z grémií OSN. Ratifikace jednotlivých zemí by mohla nastoupit až po jeho schválení Valným shromážděním této organizace.

Text návrhu budoucí konvence je dostupný v anglické verzi na internetové stránce www.just-international.org.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.