Papež: Křesťanská antropologie a etika může vědce obohatit

20.2.2004 

Význam Papežské akademie ?Pro Vita? v kontextu současného rozvoje biomedicíny připomněl Jan Pavel II. v poselství k účastníkům plenárního zasedání této vědecké instituce. Akademie se věnuje výzkumu a formaci v oblasti problémů biomedicíny a legislativy související s ochranou života.

Adakemie ?Pro Vita? spolupracuje zejména s úřady Svatého stolce, které se zabývají věroučnými a pastoračními otázkami. Poskytuje jim informace nutné k rozhodování v oblasti morálních norem týkajících se života. Její pomoci využívají zejména Papežské rady pro rodinu a pro pastoraci zdraví, stejně jako sekce Státního sekretariátu pro vztahy se státy nebo Kongregace pro nauku víry.

?Pokrok biomedicínských věd ? píše Jan Pavel II. v poselství Papežské akademii ?Pro Vita? ? na jedné straně přináší nadějné perspektivy pro dobro lidstva v léčbě těžkých a skličujících nemocí, na druhé straně však nejednou představují vážné problémy pokud jde o úctu k lidskému životu a důstojnost lidské osoby.?

Přínos Akademie ?Pro Vita? je cenný zejména pro intelektuály, především katolické. Ve složité oblasti dnes nazývané bioetika podporuje dialog mezi vědeckým výzkumem a filosofickou a teologickou reflexí. ?Stále více je třeba upozorňovat vědce na to, jaké obohacení pro jejich práci může znamenat inspirace křesťanskou antropologií a etikou.? ? napsal v poselství Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.