Kontemplace vesmíru pomáhá poznat dílo Boha-Lásky

30.10.2009 

Věda má otvírat horizonty rozumu k hledání pravdy, zdůraznil dnes Benedikt XVI. na audienci účastníků setkání, které pořádá Vatikánská observatoř při příležitosti Mezinárodního roku astronomie. Papež připomněl, že kontemplace vesmíru, stejně jako ostatních krás stvoření, pomáhá poznat dílo Boha-Lásky. Dnes a zítra oslavuje Mezinárodní rok astronomie Vatikánská observatoř a governatorát sérií kulturních akcí, kterých se účastní astronomové z celého světa.
Benedikt XVI. také řekl, že v Kristu, Novém Adamovi, poznáváme pravý střed vesmíru a dějin. V něm, Vtěleném Slově, můžeme cele spatřit svou velikost jakožto lidských bytostí obdařených rozumem a povolaných k věčnosti.

Svatý otec připomněl, že historie observatoře je spojena s osobou Galiela. ?Při této příležitosti?, pokračoval, ?bych rád vyjádřil vděčnost nejen za důkladná studia, která přesně objasnila historické pozadí Galileova procesu, ale také za úsilí těch, kdo se zasadili o neustálý dialog a reflexi o doplňování se víry a rozumu, jež slouží celistvému pochopení člověka a jeho místa ve vesmíru.

Kdo může popřít, ptá se Benedikt XVI., že zodpovědnost za budoucnost lidstva a respekt k přírodě, dnes vyžaduje, víc než dřív, pečlivé pozorování, kritický úsudek, trpělivost a kázeň, jež jsou pro moderní vědeckou metodu zásadní? ?Zároveň nám velcí vědci éry objevů připomínají, že pravé vědění vždy vede k moudrosti a spíš, než že by horizont mysli omezovala, nás zve, abychom pozdvihli svůj pohled ke království ducha.?

Vědění musí být chápáno v celé své osvobozující dimenzi. Samozřejmě může být omezováno jen na kalkul a experiment, ale pokud se aspiruje na dosažení moudrosti, schopné dávat člověku směr, musí pokračovat v hledání poslední pravdy. Doufám, že úžas a nadšení, plody tohoto Mezinárodního roku astronomie, povedou za kontemplaci krásy stvoření ? k rozjímání o Stvořiteli, jehož láska hýbe sluncem a hvězdami, vyjádřil své přání Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.