Benedikt XVI. vyslovil uspokojení s průběhem synody o Africe

25.10.2009 

Na závěr posledního zasedání synody se v sobotu konal společný oběd s více než dvěma stovkami synodálních otců v atriu auly Pavla VI. Na závěr k nim pak Svatý otec pronesl improvizovanou promluvu, v níž zdůraznil, že se na synodě podařilo dosáhnout skutečné rovnováhy a vyhnout se tak na jedné straně riziku politizace a na druhé riziku izolace v pouhé spirituální dimenzi.

?Synodální téma ?smíření, spravedlnost a pokoj? v sobě zajisté zahrnuje silnou politickou dimenzi, ačkoli je zřejmé, že smíření, spravedlnost a pokoj nejsou možné bez hluboké očisty srdce, bez obnovy smýšlení, metanoia, bez novosti, která musí vyniknout právě ze setkání s Bohem. Avšak třebaže spirituální dimenze je hluboká a základní, je také politické dimenze velmi reálná, protože bez politického uskutečnění se novosti Ducha obvykle neuskuteční. Proto mohlo nastat pokušení politizovat toto téma a mluvit méně jako pastýři a více jako politici s kompetencí, která nám nepřísluší.?

Opačnou krajností ? vysvětloval dále Benedikt XVI. by bylo ?utéci se do světa pouze duchovního, do světa abstraktního a krásného, ale neskutečného?:

?Řeč pastýře však musí být realistická, musí se týkat skutečnosti, ale v perspektivě Boha a jeho Slova. Toto prostředkování proto vyžaduje, abychom měli na jedné straně kontakt s realitou a mluvili pozorně o tom, co existuje, a na druhé straně, abychom neupadali do vytváření technicky politických řešení. To znamená, abychom podat konkrétní, ale duchovní slova. Toto byl velký problém synodu a mám dojem, že jsme jej díky Bohu dokázali vyřešit. Toto je pro mne také důvod k vděčnosti, protože se tím velmi usnadní vypracování posynodálního dokumentu.?

Řekl Benedikt XVI. mimo jiné na závěr sobotního společného oběda se synodálními otci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.