Buďte solí a světlem

25.10.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Před chvílí se koncelebrovanou eucharistií v bazilice sv. Petra skončilo druhé zvláštní zasedání biskupské synody o Africe. Tři týdny modliteb a vzájemného naslouchání za účelem rozlišení toho, co Duch svatý dnes říká církvi, která žije na africkém kontinentu, představily bohatou realitu místních církví. Společně jsme sdíleli jejich radosti nad dynamikou křesťanských společenství, která stále rostou co do počtu i kvality. Jsme vděčni Bohu za misijní rozmach, který nalezl plodnou půdu v početných diecézích a vyjadřuje se vysíláním misionářů do dalších afrických zemí i na další kontinenty. Zvláštní význam byl položen na rodinu, která také v Africe tvoří primární buňku společnosti, ale která je dnes vystavena ideologickým proudům také z vnějšku. A co říci o mládeži vystavené tomuto druhu nátlaku a ovlivněné schématy myšlení a jednání, která jsou v rozporu s lidskými a křesťanskými hodnotami africké populace? Přirozeně vyšly na synodě najevo aktuální problémy Afriky a její velká potřeba smíření, spravedlnosti a pokoje. Právě proto církev odpovídá novým rozmachem, hlásá evangelium a prosazuje humanizaci. Oživována Božím slovem a eucharistií přičiňuje se o to, aby se nikdo neocitnul bez prostředků nutných k životu a aby všichni mohli vést život hodný lidské bytosti.

Se vzpomínkou na apoštolskou cestu do Kamerunu a Angoly z letošního března, která měla za účel zahájit bezprostřední přípravu na druhou synodu o Africe, chtěl bych se dnes obrátit ke všem obyvatelům Afriky, zejména k těm, kteří sdílejí křesťanskou víru, a v duchu jim předat Závěrečné poselství tohoto synodálního zasedání. Je to poselství, které vychází z Říma, sídla Petrova nástupce, který předsedá univerzálnímu společenství, ale je možno říci, že v určitém neméně pravdivém smyslu má původ také v Africe, jejíž zkušenosti, očekávání i plány zahrnuje a nyní se do Afriky vrací a přináší bohatství události hlubokého společenství v Duchu svatém. Drazí bratři a sestry, kteří mne slyšíte v Africe! Zejména vaší modlitbě svěřuji plody práce synodálních otců a povzbuzuji vás slovy Pána Ježíše: buďte solí a světlem v milované africké zemi!

Tato synoda se končí a já bych rád nyní připomněl, že na příští rok je plánováno zvláštní zasedání biskupské synody o Blízkém východě. Během mojí chystané návštěvy na Kypru budu mít to potěšení předat Instrumentum laboris tohoto zasedání. Děkujme Pánu, který nikdy nepřestává budovat společenství své církve a s důvěrou prosme o mateřskou přímluvu Pannu Marii.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.