Mons. Zimowski: Etika a spiritualita v péči o nemocné není věc teorie

24.10.2009 

?Vnímat nemocnou osobu v její celistvosti,? k tomu povzbuzoval arcibiskup Zygmunt Zimowski na semináři ?Etika a spiritualita zdravotnictví. Tradiční a doplňkové lékařství. Nové výzkumy a zaměření?. Seminář se konal v těchto dnech v Římě pod záštitou kardinála Paula Pouparda. Předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví se ve svém příspěvku zaměřil na duchovní rozměr péče o nemocné.

V péči o nemocné musí brát lékař v úvahu také ?etiku a spiritualitu, které konstituují podstatu lidské bytosti?, řekl pracovníkům ve zdravotnictví arcibiskup Zimowski. Zdůraznil, že etika a spiritualita odhalují svůj význam a své bohatství právě na poli zdraví, utrpení a nemoci. Etika a spiritualita se tu projevují jako požadavek a zkušenost, ne jako teoretická úvaha. Je nezbytné, aby zdravotnický personál pohlížel na nemocnou osobu v její celistvosti. Služba nemocným, zdůraznil, zahrnuje všechny dimenze lidské osoby: tělesnou, duševní i duchovní a společenskou. Církev k tomu svým učením poskytuje pevný antropologický základ a zároveň výslovně uznává etickou zodpovědnost zdravotnických pracovníků.

Církev učí, pokračoval mons. Zimowski, že pastorační služba uvnitř zdravotnických struktur nesmí být v žádném případě redukována na pouhé poskytování svátostí nemocným. Jde spíše o působení církve tam, kde se svátostný život nemocných a zdravotnického personálu pojí ve stálém a horlivém hlásání evangelia. Arcibiskup Zimowski s odvoláním na slova Jana Pavla II. hovořil o také o nebezpečí ?redukovat péči o nemocné jen na technickou rovinu a ultramoderní přístroje a ponechat je tak v bezútěšné samotě.? Nicméně, z křesťanského pohledu není o starost o dobré zdraví posledním cílem lidského života, připomíná arcibiskup Zimowski a uvádí slova encykliky Benedikta XVI. Spe Salvi: ?musíme učinit vše pro překonání utrpení, ale nechat ho zcela z našeho světa zmizet není v našich silách?,?to může učinit jen Bůh.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.