Kard. Turkson jmenován do čela Papežské rady Iustitia et Pax

24.10.2009 

Benedikt XVI. přijal demisi kardinála Renato Rafaele Martina na úřad předsedy Papežské rady pro Spravedlnost a mír, který dosáhl předepsanou věkovou hranici. Na jeho místo jmenoval kardinála Petera Kodwo Apphiah Turksona, dosavadního arcibiskupa v Cape Coast v Ghaně. Kardinál Turkson byl také generálním relátorem končící biskupské synody pro Afriku, o níž říká:

?Díky Bohu, končíme naši práci, která trvala tři týdny. Mám dojem, že účastníci jsou poměrně spokojeni, pokud jde o styl práce, použitou metodu i samotné výsledky. Musím říci, že synoda byla krásnou zkušeností. Bylo možné se podělit o spoustu věcí po té, co se každý vyjádřil o problematice jednotlivých diecézí. Z dění v synodální aule vyplynula nejenom řešení, ale také odvaha a naděje jít dál. Povzbudilo nás to, abychom pokračovali v práci.
Vycházíme na cestu s vědomím, že univerzální církev stojí za každým jednotlivým biskupem a to pokládám za velmi důležité. Necítíme se sami, třebaže situace v našich diecézích a farnostech je velmi obtížná. Tato solidarita, kterou jsme mohli vyjádřit v aule je to nejkrásnější, k čemu zde došlo.
Věřím, že se lze inspirovat tím, co víra a evangelium vyvolaly jinde. Rozvoj univerzit, rozvoj mnoha dalších věcí zde v Evropě bylo z velké části umožněno právě zkušeností evangelia. Stejně tak si myslím, že můžeme a máme potřebné zdroje. Chybí nám leadership, vůdčí osobnosti v církvi a v politice. Především ty je třeba snažit dát tomuto kontinentu.
?

Říká kard. Turkson, relátor biskupské synody o Africe o jejím průběhu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.