Projekt komunity Sant´Egidio léčí 80 tisíc nemocných na AIDS

17.10.2009 

Včera skončila na Papežské univerzitě Santa Croce třídenní Konference o Aids u dětí. Pořádala ji Caritas Internationalis a velvyslanectví USA při Svatém Stolci. Poslední den se hovořilo především o problematice přenosu HIV z matky na dítě. Tomu to tématu se věnuje také projekt Dream komunity Sant´Egidio. Konference se účastnil také jeho ředitel prof. Leonardo Palombi:

?Dream dokázal, že se lze vyhnout vytváření dvojího standartu, což před rokem 2002 znamenalo ?léčba? jen pro evropské pacienty a pro pacienty africké, kteří představují většinu nemocných, jenom ?prevence?. Dream přinesla poselství naděje, neboť současné údaje říkají, že je možné nejen snížit na minimální hranici ? 0,7% - přenos z matky na dítě, ale stálou antiretrovirální terapií také zajistit bezpečné kojení. Navíc bych chtěl říci, že je to také poselství rozvoje, protože se ve skutečnosti ukazuje, že epidemie Aids kromě globální katastrofy představuje také velkou šanci v okamžiku, kdy se solidarita organizací, agentur, sdružení i soukromých dárců konkrétně projeví. Dnes vidíme, jak se kolem projektu jako je Dream, který se stará o 80 tisíc osob, rodí generace pacientů, kteří jsou si vědomi vlastních práv ? vytvořili hnutí ?I Dream? ? jsou v něm ženy a muži, kteří se shromáždili kolem center našeho programu, když byli vyřazeni na okraj společnosti, když byli doopravdy zoufalí. Tady znovu našli síly, důstojnost a energii. Vrátili se do práce a dnes se cítí být dlužníky společnosti.?

Takže tento projekt má také kulturní rozměr...

?Rozhodně! Dream formuje personál přímo na místě. Jeho centra a laboratoře jsou příležitostí pro praktickou výuku. Každý rok pořádáme dva celoafrické kursy, abychom snížili dramatický nedostatek odborného personálu, který je bohužel ještě i dnes pro Afriku charakteristický. Máme přes 3 500 profesionálů pracujících v laboratořích, při léčení a ve vedení center. A jsou tu další z hnutí ?I Dream?, kteří pomáhají vzdělávat druhé, přijímat nové nemocné a učit je starat se o nemocné děti v jejich domovech. Tahle domácí péče je velmi důležitá.?

říká prof. Leonardo Palombi, ředitel projektu Dream komunity Sant´Egidio na podporu nemocných Aids v Africe.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.