Indický biskup Barwa: Misionáři mne vysvobodili z džungle

17.10.2009 

?Celá historie Církve je poznamenaná pronásledováním křesťanů. My s naší zkušeností v Orise se na historii Církve podílíme.? To jsou slova mons. Johna Barwy, biskupa z Rourkela, jednoho z 35 delegátů pěti diecézí indického státu Orisa na první Indický misionářský kongres v Mumbai, který pokračuje třetím dnem.

Mons. Barwa je strýcem sestry Meeny, řeholnice, kterou hinduističtí extrémisté znásilnili v srpnu 2008 během vlny násilí proti křesťanům v oblasti Kandhamal. Ta se podle jeho slov z traumatu vzpamatovává, ale stále je nadšená pro hlásání evangelia a misie mezi obyvatelstvem z okraje indické společnosti v Orise.
Podle mons. Barwy je misie mezi obyvatelstvem žijícím v kmenových uskupeních v lesích jediná možnost, jak jim pomoci. On sám pochází z této skupiny obyvatelstva Indie a říká, že je křesťanským misionářům vděčný za to, že osvobodili jeho život. ?Osvobodili mě tím, že mi dali vzdělání a možnost poznat důstojnost, kterou má každá lidská bytost. Za to, že jsem dnes biskup vděčím křesťanským misionářům, kteří nás přivedli z džungle a oblékli nás do důstojnosti, o jejíž existenci jsme předtím nevěděli?, říká mons. Barwa. ?Jsme lidé, kteří žijí v odlehlých lesích, svázáni s půdou a uctíváme duchy, aby nás chránili. Tato úcta je druh otroctví z něhož mě misionáři zachránili tím, že mě seznámili s jediným pravým Bohem a dali mi zakusit Ježíše - světlo světa.?

Na prvním Indickém misionářském kongrese v Mumbai mluvil také apoštolský nuncius mons. Pedro Lopez Quintana nebo kard. Telesphore Toppo, arcibiskup z Ranchi. Ve více než miliardové Indii se ke katolické církvi hlásí 18 milionů obyvatel.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.