Čínská pianistka Jin Ju vystupovala před Benediktem XVI.

17.10.2009 

V podvečer se na počest Benedikta XVI. a synodálních otců konal ve velké aule Pavla VI. koncert, který pořádala klavírní akademie Imola. Čínská pianistka Jin Ju přednesla skladby Bacha, Scarlattiho, Mozarta, Czernyho, Beethovena, Chopina, Čajkovského a Liszta. Skladby byly provedeny na celkem sedmi koncertních nástrojích z různých období, počínaje rokem 1750 a konče rokem 1900. 33 letá čínská pianistka Jin Ju, která žije už 6 let v Itálii, před koncertem Vatikánskému rozhlasu řekla:

?Jsem velmi poctěna, ale také velmi šťastna. Začala jsem studovat hru na klavír bez klavíru, protože naše rodina neměla peníze, aby mi ho mohla koupit. Maminka mne zpočátku učila na stole a později jsem hrála vždy jen na klavírech svých učitelů. Nyní budu hrát na 7 nástrojů pro našeho papeže a to je opravdu velmi emocionální.?

Papež jednou řekl, že pro něho je hudba družkou na cestě. Čím je hudba pro vás?

?Naprosto souhlasím se slovy našeho papeže. Hudba je má spása anebo lépe Pán si mne našel skrze hudbu, protože když mi bylo 16 let, vystupovala jsem v Číně na jednom velice významném koncertě, a nikdy nezapomenu, jak jsem v jedné světlé chvíli pohlédla k nebi a spatřila spoustu hvězd, otevřené a klidné nebe a pomyslela si: ?Bůh nutně existuje?.?

Říká čínská pianistka Jin Ju, která dnes koncertovala v aule Pavla VI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.