Konference o Aids u dětí na univerzitě Santa Croce

15.10.2009 

Druhým dnem pokračuje na Papežské univerzitě Santa Croce Konference o Aids u dětí. Dnes dopoledne se hovořilo především o prevenci, přenosu HIV z matky na dítě a situaci HIV-pozitivních dětí v rozvojových zemích. Konferenci spolupořádá velvyslanectví USA při Svatém Stolci. Třídenních prací se účastní zástupci Vatikánu, OSN, laici i řeholníci, kteří se podílejí na boji proti Aids, a představitelé farmaceutických firem. Konferenci včera zahájil podsekretář Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, mons. Jean-Marie Musivi Mpendawatu, který zdůraznil, že pro vítězství nad touto pandemií jsou nezbytné čistota, zdrženlivost a manželská věrnost.

Konference se koná v době probíhajícího Synodu pro Afriku. Tento kontinent je pandemií Aids postižen nejvíce. Jak ve svém příspěvku připomněla generální sekretářka Caritas Internationalis, Lesley-Anne Knight, na nemoci spojené s Aids denně umírá 800 dětí. V rozvojových zemích chybí diagnostické nástroje pro matky a vhodné léky pro HIV-pozitivní děti.

?Nejde o nedostatek hmotných zdrojů ale o nedostatek dobré vůle?, vyzval vlády a mezinárodní společenství k vykořenění Aids výkonný ředitel agentury OSN pro boj proti Aids Michel Sidibé. ?Je to otázka sociální spravedlnosti?, uvedl.
Prof. Paolo Rossi z pediatrické imunologie nemocnice Bambino Gesu v Římě uvádí, že pro pomoc HIV-pozitivním dětem je nutná především včasná diagnóza a samozřejmě přístup k léčbě.

?Farmaceutický výzkum v oblasti antiretrovirálních léků udělal obrovský pokrok. Dnes známe téměř všechny patogenické mechanismy, které může vir HIV způsobit. Máme velké množství léků, které jsou schopné nabourat životní biologický cyklus viru tak, že se výrazně omezí jeho množení. Pediatrickým problémem je, že většina těchto léků nemá formu vhodnou pro děti.?

Papež mnohokrát, zejména při své letošní cestě do Afriky, apeloval na snadnější přístup k antiretrovirálním lékům.

?Hlavním problémem je ve skutečnosti to, že zatímco v industrializovaných zemích, jako například Itálie, mají k léčbě přístup všechny děti, v Africe je to jen 8% dětí, stejně tak v Latinské Americe, v Asii jen 5%. Podstatné tedy je, aby se vlády postaraly o větší dostupnost léčby.?
Říká Prof. Paolo Rossi.

Konference o Aids u dětí na Papežské univerzitě Santa Croce se účastní také řeholníci pečující HIV-pozitivní. Ti jsou sdruženi v Komisi Salute. Její předseda O.Paolo Guarise z řádu kamiliánů vysvětluje cíl konference:

?Vyburcovat především farmaceutické firmy a vlády, aby snížily ceny jak léků, tak testů, aby obojí byly pro nemocné děti snadněji dostupné. Doufáme, že vzrostou dotace, a zlepší se distribuce těchto prostředků. Bohužel, není jisté, že dojdou až k těm, kdo je potřebují. Cestou se ztrácejí. Tomu je potřeba se postavit.?

Řeholníci občas nemají čas věnovat se přímo nemocným, protože jsou zaměstnáni sháněním finanční pomoci, říká otec Guarise:

?Pokud by vlády, dodavatelské firmy nebo mezinárodní organizace přidělily větší finanční zdroje, měli bychom my řeholníci mnohem víc času věnovat se jiným, neekonomickým potřebám souvisejícím s Aids a Tbc. My chceme nemocné doprovázet, být jim na blízku kvůli jejich lidské důstojnosti, jejich osobním potřebám, ať už jde o muže, ženu či dítě... Podstatný je respekt vůči osobě, nejen k jejím tělesným potřebám.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.