O křesťanech v Súdánu na biskupské synodě

15.10.2009 

Také dnešnímu zasedání biskupské synody byl přítomen Benedikt XVI. Je-li řeč o Africe, nemůže chybět téma křesťanů v Súdánu, kde žije přibližně 6 milionů katolíků, což je 15% súdánské populace. Na zasedání biskupů je přítomen také biskup z Tombura Yambio, mons. Hiiboro Kussala, který hovořil pro Vatikánský rozhlas o neustávajících útocích na křesťany, žijící na jihu země, a to i po oficiálně vyhlášeném příměří:

?Tito rebelové jsou podle nás podporováni ze severu, tedy vládou, protože všichni mají střelné zbraně? Domnívám se, že je tady snaha nenechat jih Súdánu v klidu, aby se nemohli připravit na volby, které se mají konat příští rok.?

Dochází tedy k útokům na křesťany?

?Ano. 13.srpna letošního roku vstoupili rebelové do kostela v mojí farnosti a vzali všechny lidi jako rukojmí. Odešli do lesa a tam sedm z nich zabili: ukřižovali je na stromech. K podobným dramatům dochází často. Někteří z rebelů byli školeni Al Kajdou v Afghánistánu. Jde o to zastrašit křesťany.?

Žít evangelium je tedy dramatická volba?

?Ano. Žijeme v situaci, kdy jsou zabíjeni lidé, spalovány domy a kostely. To je situace mučednictví. Lidé totiž nepřestávají chodit do kostelů. Snažíme se nadále zachovávat pokoj a usmiřovat. Po šesti stoletích bylo na severu země křesťanství takřka vymýceno, a nyní je řada na nás, abychom nesli utrpení ve jménu Páně.?

Říká súdánský biskup mons. Kussala, který se účastní zvláštního zasedání biskupské synody o Africe.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.