Smíšená katolicko-pravoslavná teologická komise bude jednat na Kypru

12.10.2009 

Od 16. do 23. října se bude na Kypru konat zasedání Smíšené mezinárodní komise pro teologický dialog mezi katolickou a pravoslavnými církvemi. Tématem plenárního zasedání, které se naposledy konalo před dvěma roky v Ravenně, bude opět ?Role římského biskupa ve společenství církve prvního tisíciletí. Jednání na této úrovni mají pro ekumenický dialog zásadní význam.

Smíšená teologická komise se skládá z 60 členů, polovinu tvoří katolíci a druhou pravoslavní; má dva předsedy kard. Waltera Kaspera, předsedu Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů a pergamského metropolitu Ioannise z ekumenického patriarchátu. Komise má dva sekretáře: mons. Eleuteria Fortina a sassimského metropolitu Gennadiose.
Na posledním zasedání v Ravenně v roce 2007 opustili delegáti ruské pravoslavné církve jednání z důvodu přítomnosti představitele Estonské pravoslavné církve, která byla pozvána ekumenickým patriarchátem. Estonská pravoslavná církev byla uznána za nezávislou na Konstantinopoli, ale stalo se tak proti vůli Moskevského patriarchátu. Letošního setkání teologické komise na Kypru se ruská pravoslavná církev zúčastní.

Podle sdělení mons. Fortina ?došlo v této otázce k dohodě mezi Konstantinopolí, Moskvou a ostatními pravoslavnými církvemi?. ?Formální úplnost je podstatná pro zdárný průběh dialogu. Bude to v dějinách vůbec poprvé ? vysvětluje dále jeden ze sekretářů komise ? kdy se po rozdělení církví uskuteční tento dialog za plné účasti všech pravoslavných církví. Komplikované složení komise zpomaluje možný pokrok, ale umožňuje dojít k vyjasnění a shodě, která bude zahrnovat všechny. Intenzivní vztahy mezi církvemi - pokračuje Mons. Fortino ? jsou pro pokrok v teologickém dialogu nezbytné. Dialog lásky na jedné straně zviditelňuje před bratrem, že i on je inspirován vírou a dbá na vlastní svědomí, a na druhé straně uvolňuje věroučné otázky od břemen nepravověrných interpretací. Tento postoj je obzvláště nezbytný při jednáních, které se uskuteční na Kypru, kde bude zkoumána otázka role římského biskupa v životě církve prvního tisíciletí. Kolem tohoto tématu jsou nakupeny historické soudy a předsudky, které je třeba důkladně a klidně prověřit v otevřenosti na budoucnost. Hledat úplné řešení v minulosti by nemělo smysl.? Říká před zahájením plenárního zasedání smíšené katolicko-pravoslavné komise její katolický sekretář mons. Fortina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.