V neděli kanonizace na nám. sv. Petra

10.10.2009 

V neděli v 10h dopoledne bude na náměstí sv. Petra Benedikt XVI. kanonizovat 5 blahoslavených. Nejznámější z nich je bezpochyby bl. Josef Damian de Veuster, kněz Kongregace Nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie a Ustavičně adorace Nejsv. Svátosti, který roku 1873 odešel na ostrov malomocných Molokai v Havajském souostroví, kde sám po 14 zemřel na tutéž nemoc, kterou trpěli ti, jimž přišel sloužit. Dále je to bl. Zygmunt Szczęsny Feliński, polský biskup z 19.století a zakladatel Kongregace františkánských sester rodiny Mariiny; španělský dominikán bl. Francisco Coll y Guitart, kněz z 19.století a zakladatel kongregace sester dominikánek od Zvěstování Panny Marie; bl. Rafael Arnáiz Barón mnich z řádu trapistů žijící v první polovině 20.století a francouzská řádová sestra bl. Marie od Kříže (Jeanne) Jugan, zakladatelka kongregace Malých chudých sester žijící na přelomu 18. a 19.století.
Posledně jmenovanou sestru Marii od Kříže představuje pro Vatikánský rozhlas postulátor jejího kanonizačního procesu O.Vito Tomás Gómez:

?Byla skutečně zamilovaná do chudých. Sama prožila chudobu v Bretani jako šesté z osmi dětí, z nichž čtyři v útlém věku zemřely. Od svého dětství byla zapojena do tvrdé práce doma. Dostalo se jí jasného znamení shůry, aby sloužila Kristu v chudých. Pomáhala ve farnosti, vyučovala křesťanskou nauku, pečovala o nemocné a nemohoucí. Svým nadšením a vroucností zapálila mnoho ostatních do té míry, že ji chtěli následovat a zakládá proto kongregaci Malých chudých sester, které se věnují právě chudým lidem. Její příklad vybízí následovat chudobu jako cestu služby Božímu království. Středem její spirituality byli Kristus a Maria, ustavičná přítomnost Boží a nepřetržitá modlitba, láska k bližnímu, zejména ke starým a opuštěným, a především hluboká pokora, skrytý život s Kristem v Bohu. Je hrdinským příkladem pokory, také v tom, jak přijímá nepřízeň představených a nepřestává vyzařovat radost ze služby těm nejchudším.?

Říká O. Goméz postulátor kanonizačního procesu o sestře Marii od Kříže, kterou bude Benedikt XVI. spolu s dalšími čtyřmi blahoslavenými svatořečit v neděli dopoledne na svatopetrském náměstí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.