Benedikt XVI. se setkal s belgickým králem a francouzským premiérem

10.10.2009 

Benedikt XVI. přijal dnes dopoledne na audienci belgického krále Alberta II. spolu s královnou Paolou a následně pak ministerského předsedu Francie Francois Fillon spolu s manželkou. Belgický královský pár stejně jako francouzský premiér budou zítra přítomni na kanonizační mši svaté na náměstí sv. Petra.
Během rozhovoru s belgickým králem, čteme v tiskovém sdělení Svatého stolce, byly projednávány otázky, týkající se Afriky a mezinárodní politiky, respektování lidských práv a rozvoje národů. S odkazem na dějiny církve v Belgii ?pak byla řeč o významu kanonizace bl. Damiána Josefa de Veuster a jeho příkladu pro Belgii a celý svět.

Během rozhovoru s francouzským premiérem Francois Fillonem, praví vatikánské tiskové sdělení, byla připomenuta papežova cesta do Paříže a Lurd a význam kanonizace bl. Jeanne Jugan. Potom se diskutovalo o některých tématech společného zájmu dvojstranných vztahů s cílem pokračovat na dobré cestě dialogu a spolupráce mezi Svatým stolcem a Francouzskou republikou?. Papež a francouzský premiér si pak ?vyměnili názory na situaci na Blízkém východě a v některých afrických zemích v souvislosti s biskupskou synodou o Africe, na mezináboženský dialog a klimatické změny. V závěru tiskové sdělení Svatého stolce praví, že byl ?konstatován pozitivní přínos encykliky Caritas in veritate ve vztahu ke světové ekonomické krizi a k novým pravidlům, která by měla být přijata pro dobrý chod ekonomiky zejména ve vztazích s chudými zeměmi.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.