Benedikt XVI.: Ekumenické hnutí nalezlo ve 2.světové válce určitý katalyzátor

9.10.2009 

Římská koncertní síň sv. Cecilie, která se nachází hned vedle budovy Vatikánského rozhlasu, byla ve čtvrtek v podvečer dějištěm výjimečného koncertu s poněkud neobvyklým publikem. Svatý otec Benedikt XVI. zde spolu italským prezidentem Giorgio Napolitanem a jeho manželkou vyslechnul skladby Gustava Mahlera a Felixe Mendelssona-Bartholdyho, prolínající se s přednesem několika textů klasické německé literatury v podání Klause Maria von Brandauera. Hlediště bylo z nemalé části zaplněno také mnoha africkými biskupy, kteří se ve Vatikánu účastní zvláštního zasedání biskupské synody o Africe. Koncert pořádala Papežská rada pro podporu jednoty křesťanů spolu několika německými a židovskými organizacemi u příležitosti vzpomínkových manifestací k 70. výročí vypuknutí 2.světové války a 20. výročí pádu berlínské zdi.
Po vystoupení symfonického orchestru složeného z mladých hudebníků z celkem 10 zemí, Benedikt XVI. oslovil přítomné:

?Drazí přátelé, tento večer se v naší paměti vybavuje tragédie druhé světové války, bolestná stránka dějin, prosáklá násilím a nelidskostí, které způsobily smrt milionů lidí, vítěze zanechaly rozdělené a Evropu rozvrácenou. Válka, vyvolaná národním socialismem, postihla mnohé nevinné národy v Evropě i v jiných kontinentech, a drama shoah ranilo především židovský lid, který se stal cílem programované likvidace. A přece nechyběly z různých stran výzvy k rozumnosti a míru. Tady v Římě zazněl rozhodný hlas mého předchůdce papeže Pia XII. V rozhlasovém poselství z 24.srpna 1939 před hrozbou vypuknutí války ? prohlásil: ?nic není ztraceno mírem. Všechno může být ztraceno válkou?. Bohužel, nikdo nedovedl zastavit onu nezměrnou katastrofu, převážila neúprosná logika egoismu a násilí. Připomínat tyto smutné události je varováním zejména pro nové generace, aby už nikdy nepodlehly pokušení války.?

Svatý otec se dále zmínil o výročí pádu berlínské zdi, výmluvném to symbolu konce totalitních komunistických režimů východní Evropy. Benedikt XVI. připomněl v této souvislosti slova Jana Pavla II., že ?zboření berlínské zdi bylo důkazem toho, že základní svobody, které dávají význam lidskému životu, nelze dusit dlouho?.

?Evropa a celý svět žízní po svobodě a pokoji! Je třeba vybudovat pravou civilizaci, která nebude založená na síle, ale bude ?plodem našeho vítězství nad námi samými, nad mocí nespravedlnosti, egoismu a nenávisti, které mohou způsobit znetvoření člověka?. Ekumenické hnutí, které nalezlo v druhé světové válce jakýsi katalyzátor ? jak na to vhodně poukázal kard. Kasper ? může přispět k jejímu vybudování spolu s židy a všemi věřícími. Kéž Hospodin požehná lidstvo darem pokoje. Drazí přátelé, děkuji za vaši přítomnost.?

Končil Benedikt XVI. svou promluvu na závěr koncertu, pořádaného u příležitosti 70. výročí vypuknutí 2. světové války a 20. výročí pádu berlínské zdi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.