O. Francisco Coll y Guitart bude kanonizován tuto neděli

8.10.2009 

V neděli dopoledne bude Benedikt XVI. na náměstí sv. Petra kanonizovat spolu se čtyřmi dalšími blahoslavenými, také španělského dominikána O. Francisca Coll y Guitarta, který žil v devatenáctém století v období proticírkevních zákonů, jež jej sice donutily opustit konvent, ale nezabránily mu, aby po zbytek života zůstal věrný řeholním slibům. O tom, co učinilo svatým O. Coll y Guitarta hovoří pro Vatikánský rozhlas postulátor procesu dominikán O. Vito Tomás Gómez:

?Řekl bych, že to byla absolutní věrnost evangeliu, absolutní věrnost dominikánskému povolání, kterého se mu dostalo tajemným způsobem, když studoval filosofii v semináři ve Vic, v barcelonské provincii. Tam k němu přistoupila neznámá osoba a oslovila jej celým jeho jménem o oznámila mu, aby se stal dominikánem. Nikdy předtím na něco takového nemyslel, ale po tři roky mu tato myšlenka vězela v mysli. Vstoupil tedy do konventu v Gerona. Ale ještě než se stal knězem, byl teprve jáhnem, musel opustit klášter. Nejenom on, ale všichni dominikáni a vůbec všichni řeholníci ve Španělsku museli nést důsledky tehdejších exklaustračních zákonů. Francisco Coll prožil dominikánské povolání mimo konvent a bez hábitu, protože i ten byl ve Španělsku zakázán. Věrnost obdrženému povolání z něj tedy učinila světce. A to je poselství jeho života pro dnešek. Pocítil povolání k řeholnímu životu jakožto velkodušný kazatel Božího Slova a odevzdal všechno, co měl, za okolností opravdu velmi obtížných. Dodržoval věrně všechna řeholní pravidla. Jeho heroická věrnost je poselstvím. Velmi mu ležela na srdci evangelizace Evropy, ale i Ameriky, Afriky a Asie. Celý svět byl pro něho polem k setbě a šíření víry.?

Říká postulátor kanonizačního procesu španělského dominikána O. Coll y Guitarta, kterého bude tuto neděli svatořečit Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.