Seminář o obchodu s ženami

18.2.2004 

V ukrajinském hlavním městě probíhá seminář pro náboženské představitele v rámci mezinárodního projektu ?Boj s obchodem se ženami: Ukrajina?. Pořadatelem školení je Mezinárodní organizace pro migraci. Podle různých zdrojů vyjíždí za prací z Ukrajiny každý rok 200 ? 300 tisíc žen. Projekt, který se zaměřuje na předcházení obchodu s lidmi řadu let organizuje Caritas-Spes Ukrajina. Podrobnosti telefonuje korespondentka polské sekce našeho rozhlasu, Irina Kudriawcewa.

?Projekt je společnou akcí ministerstva zahraničních věcí a vnitra Itálie, italské charity a řeckokatolické charity na Ukrajině. Jde v něm hlavně o informační kampaň a prevenci adresovanou zejména ženám, které v dobré víře vyjíždějí hledat práci do zahraničí. Byl také natočen dokumentární film se svědectvím žen, které se staly obětí obchodu s lidmi a který je v současné době přebírán ukrajinskou televizí.

Trpkými plody práce tisíců Ukrajinek v zahraničí jsou rozbité rodiny a děti, které zůstávají bez péče, podotýká kněz Wieslaw Stempieň, generální sekretář Caritas-Spes. ?Domnívají se, že důležité je žít lépe, trochu důstojněji, než být s dětmi. Zní nám to zvláštně a nepochopitelně, ale bohužel je to tak," říká P. Stempieň.

?Ve věci se nemůže nic změnit, dokud mezinárodní společenství a ukrajinská vláda se nepostarají, aby se změnila situace rodin, materiální, ekonomická. Jedině pak budou chtít lidé zůstat ve své zemi a neodjíždět,? uvedl generální sekretář ukrajinské charity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.