Etiopský patriarcha Abuna Paulos na biskupské synodě o Africe

6.10.2009 

Dnešní všeobecné zasedání biskupské synody za účasti Benedikta XVI. se neslo ve znamení ekumenického dialogu. Papežovo pozvání promluvit k synodálním otcům totiž přijal patriarcha etiopské pravoslavné církve Abuna Paulos. Etiopská pravoslavná církev je nejstarším a také nejpočetnějším křesťanským společenstvím na africkém kontinentu. Její počátky spadají do roku 34 a má historickou návaznost dokonce na židovskou obec, která je v Etiopii přítomna již 3 tisíciletí.

Na území Etiopie, které je 14krát větší než Česká republika, žije více než 75 milionů obyvatel. 58% tvoří právě pravoslavní křesťané, katolíci 0,8%. Přibližně 30% obyvatelstva představují muslimové a 12% stoupenci afrických přírodních náboženství. Pravoslavná církev v Etiopii má 50 tisíc kostelů a 1500 klášterů.

Benedikt XVI. ve svém pozdravu k patriarchovi Abuna Paulosovi vyzdvihnul ?výmluvné svědectví starobylosti církevní tradice v Africe? a řekl, že etiopská církev nadále dosvědčuje evangelium a poslušnost jeho zákonu lásky, zejména oběťmi mučedníků po perzekucích z nedávné doby. Papež tak narážel na období komunistické diktatury v letech 1977 až 1991, která postihla i nynějšího patriarchu Abuna Paulose, jenž před nuceným odchodem do exilu v roce 1983 strávil několik let v komunistickém žaláři.

?Vaše Svatost zdůraznila ? řekl Benedikt XVI. - že hlásání evangelia nelze oddělit od úsilí vytvořit společnost, která bude ve shodě s Boží vůlí a bude respektovat důstojnost a nevinnost všech jeho dětí. Víme, že v Kristu je možné smíření, že spravedlnost může zvítězit a pokoj může přetrvat.Jsme povoláni hlásat poselství naděje. To je příslib, jehož vyplnění Afričané touží spatřit v naší době.?

Patriarcha Abuna Paulos ve své promluvě nejprve přiblížil dějiny etiopské pravoslavné církve v rámci historie křesťanství v Africe. Věnoval se však také africké přítomnosti a všem citlivým problémům současnosti, včetně problému migrace. Vyjádřil vděčnost komunitě Sant´Egidio za její přínos k rozvoji Afriky. Byla to právě tato nová komunita vzniklá po 2.vatikánském koncilu, jež se přičinila o rekonstrukci Etiopské církve po období perzekuce komunistickým režimem. Nechyběla ovšem ani kritika různých světových mocností za drancování přírodních zdrojů Afriky, které jsou využívány pouze k rozvoji bohatých zemí. Etiopský patriarcha poukázal také na problematiku pandemie HIV/AIDS:

?Je zapotřebí povzbuzovat všechny zkušenosti, které ukazují cestu k léčení a boji s touto nemocí, a v součinnosti vytvářet a poskytovat Africe stejnou pomoc, které se dostává Evropě.?

Patriarcha Abuna Paulos pak na jiném místě své obsáhlé promluvy řekl:

?Doufám, že z tohoto velkého synodu vzejdou etické směrnice a řešení pro naši milovanou Afriku. Jako náboženské a církevní představitele nás tíží zvláštní odpovědnost. Musíme uznávat a podporovat to, co nám navrhují lidé, pokud to pokládáme za nezbytné. Ale musíme také naopak odmítat jejich návrhy, pokud popírají úctu a lásku k člověku, která má své kořeny v evangeliu. Od křesťanů se totiž skutečně očekává, aby byli zvěstovateli proměny, přinášeli spravedlnost, pokoj smíření a rozvoj.?

V závěru své promluvy k synodálním otcům etiopský patriarcha řekl:

?Jsem opravdu velmi šťasten, že se mohu účastnit tohoto synodu katolické církve i Africe. Jsem Afričan. Má církev je v Africe nejstarší, je církví mučedníků, svatých a mnichů. Nabízím svou podporu jako přítel a bratr tomuto nasazení katolické církve o Afriku. Děkuji Jeho Svatosti Benediktu XVI. za pozvání a přeji dlouhý život a službu bohatou na plody. Mluvme o evangeliu Ježíše Krista k srdce Afričanů a Ježíš se do Afriky vrátí, jako to učinil, když byl dítětem spolu Pannou Marií. A s Ježíšem se vrátí pokoj, milosrdenství a spravedlnost. Kéž Bůh žehná církvím v Africe a jejich pastýřům.?

Řekl 74 letý etiopský patriarcha Abuna Paulos ve Vatikánu na zvláštním zasedání biskupské synody o Africe.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.