Benedikt XVI. k přírodním katastrofám

4.10.2009 

Kolem 40 tisíc lidí se dnes sešlo na svatopetrském náměstí, aby vyhlíželi, až se vysoko nad jejich hlavami v okně třetího patra apoštolského paláce objeví bíle oděná postava Benedikta XVI., necelou hodinu po té, co se v bazilice sv. Petra skončila mše svatá, kterou sloužil.

Po polední promluvě před modlitbou Anděl Páně Benedikt XVI. obrátil pozornost k několika světovým událostem:

?Mé myšlenky v této chvíli putují k obyvatelstvu Pacifiku a jihovýchodní Asie, postižené v posledních dnech prudkými přírodními kalamitami: tsunami na ostrovech Samoa a Tonga; tajfun na Filipínách, který později zasáhl také Vietnam, Laos a Kambodžu; devastující zemětřesení v Indonésii. Tyto katastrofy způsobily značné ztráty na lidských životech, mnoho nezvěstných a evakuovaných a obrovské materiální škody. Kromě toho myslím také na ty, kteří trpí v důsledku záplav na Sicílii, zejména v oblasti Mesiny. Vybízím všechny, aby se mnou spojili v modlitbě za oběti a za jejich drahé. Jsem duchovně nablízku všem, kteří se ocitli bez domova a všem zkoušeným lidem a prosím Boha, aby jim poskytl útěchu v jejich bolesti. Prosím také, aby těmto našim bratřím a sestrám nechyběly naše solidarita a podpora mezinárodního společenství.

Na závěr modlitby Angelus z této výjimečné neděle, kdy jsem zahájil druhé zvláštní zasedání biskupské synody pro Afriku, nemohu zapomenout na konflikty, které v současnosti ohrožují mír a bezpečnost národů afrického kontinentu. V těchto dnech jsem s pohnutím sledoval vážné případy násilí, které otřásly obyvatelstvem ve státě Guinea. Vyjadřuji svou soustrast rodinám obětí, vyzývám strany k dialogu a ke smíru, a jsem si jist, že nebudou šetřit silami, aby dosáhly spravedlivého a vyváženého řešení.

Příští sobotu odpoledne 10.října budu společně se synodálními otci předsedat modlitbě růžence ?spolu s Afrikou a za Afriku? za účasti římských vysokoškoláků. K modlitbě se sjednotí za pomoci satelitního spojení studenti z několika afrických zemí. Drahá univerzitní mládeži, těším se, že přijdete v hojném počtu svěřit Panně Marii Sedes Sapientiae putování církve a společnosti na africkém kontinentu.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.