Synoda není studijní sympozium, ani programatické zasedání

4.10.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Dnes dopoledne jsem v bazilice sv. Petra slavil eucharistii na zahájení druhého zvláštního zasedání biskupské synody pro Afriku, během níž zněly modlitby i v různých afrických jazycích. Můj ctihodný předchůdce Jan Pavel II. svolal první ?Africkou synodu? roku 1994 s vyhlídkou na rok 2000 a na třetí křesťanské milénium. Několikrát se svou misijní horlivostí putoval na africký kontinent, shrnul obsah onoho zasedání v apoštolské exhortaci Ecclesia in Africa a podnítil evangelizaci kontinentu. Toto nové zasedání se po 15 letech uskutečňuje v kontinuitě s tím prvním, ověří vykonanou cestu, prohloubí některé aspekty a prozkoumá některé soudobé výzvy. Zvolené téma zní: ?Církev v Africe ve službách smíření, spravedlnosti a pokoje? ? a doprovází je Kristova slova, adresovaná učedníkům: ?Vy jste sůl země?.vy jste světlo světa? (Mt 5,13-14).

Synoda je vždycky intenzivní církevní zkušeností. Je zkušeností pastorační odpovědnosti pojící se k určitému zvláštnímu aspektu života církve anebo ? jako je tomu v tomto případě ? k části křesťanského lidu na základě zeměpisné příslušnosti. Papež a jeho nejbližší spolupracovníci se společně scházejí s určenými členy zasedání, s odbornými poradci a auditory, aby prohloubili zvolené téma. Je třeba zdůraznit, že se nejedná o studijní sympozium, ani o programatické zasedání. Naslouchá se přednáškám a vystoupením v aule, diskutuje se ve skupinách a všichni naslouchají tomu, co nám chce říci Pán. Synoda tedy probíhá v ovzduší víry a modlitby, v náboženské poslušnosti Božímu Slovu. Petrovu nástupci náleží svolávat a vést synodální zasedání, shrnovat to, co vyplyne z jeho prací a nabídnout pak vhodné pastorační ukazatele.

Drazí přátelé, Afrika je kontinent, který má mimořádné lidské bohatství. V současnosti dosahuje její populace přibližně jedné miliardy obyvatel a její souhrnný index porodnosti je v celosvětové úrovni nejvyšší. Afrika je zemí plodnou na lidský život, ale tento život je bohužel poznamenán velkou chudobou a dosud trpí tíživými nespravedlnostmi. Církev se zasazuje o jejich překonání silou evangelia a konkrétní solidaritou mnoha institucí a charitativních iniciativ. Prosme Pannu Marii, aby vymohla požehnání 2. synodálnímu zasedání pro Afriku a také pokoj a rozvoj onoho velkého milovaného kontinentu.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.