Vatikán připravuje zprávu o problému sexuálního zneužívání v rámci celé církve

3.10.2009 

Vatikán uvedl na pravou míru obvinění, která podsouvají katolické církvi zvláštní odpovědnost za zneužívání nezletilých. Bylo by dobré, kdyby si také jiné instituce a jejich vedení, kde byl zjištěn větší počet sexuálních zneužití, počínaly podobně jako katolická církev, která se pustila do očisty vlastního domu a informovala o tom také média - čteme v prohlášení Apoštolského stolce z 22.září, kdy bylo představeno na 12.řádném zasedání Rady lidských práv OSN.

Vatikánská deklarace je odpověď na vystoupení jedné z volnomyšlenkářských organizací, prosazujících ateistický světonázor, která obvinila církev ze zatajování sexuálních zneužití. Jde o tzv. Mezinárodní humanistickou a etickou unii, která přednesla na fóru OSN požadavek, aby byl Vatikán povolán k odpovědnosti na mezinárodní scéně a k otevření svých archivů, týkajících se sexuálních afér.

Drtivá většina případů zneužití nezletilých se týká tzv. efebofilie a nikoli pedofilie, čteme v prohlášení, vydaném představitelem Apoštolského stolce v Ženevě. Převažující část inkriminovaných duchovních, přesněji 80-90% má homosexuální orientaci a dopustili se zneužití dospívající mládeže (efebofilie) a nikoli dětí. Údaje z posledních 50 let ukazují, že pouze 1,5-5% procent katolických duchovních se dopustilo sexuálních deliktů. Efebofilie je náklonnost dospělých k sexuálním kontaktům s osobami v pozdním období dospívání, zatímco u pedofilie jde o děti před dospíváním.

V deklaraci pozorovatele Svatého stolce u OSN v Ženevě je citována zpráva z roku 2002, zveřejněná v Christian Science Monitor o sexuálním zneužívání. Dochází k závěru, že do novinových titulků se dostaly pouze případy katolických kněží, třebaže podobná obvinění se týkala většiny amerických protestantských církví. Počet zneužití v židovských obcích se rovná případům, zaznamenaných u protestantských pastorů. Případy těchto náboženských obcí však média přecházejí mlčením. Deklarace Apoštolského stolce připomíná, že k 85% případů pedofílie dochází v rodinném prostředí. Pachatelé jsou rodinní příslušníci, opatrovníci dětí, sousedi a rodinní přátelé. Odhaduje se, že jedno z šesti dětí má takovouto zkušenost.

Zpráva amerického ministerstva školství z roku 2004 o sexuálním zneužívání ve školách uvádí, že problém duchovních, kteří jsou obviněni z přestupků tohoto typu je značně nadsazený. Počet fyzických sexuálních zneužití v amerických školách je více než stokrát vyšší než rozhlašované případy s účastí katolických duchovních. Téměř 10% amerických žáků se stává obětí přestupků tohoto druhu. Normy amerického episkopátu přitom obsahují zásadní kroky již při samotném podezření ze zneužívání nezletilých.

Mons. Tomasi při té příležitosti také sdělil, že se připravuje zpráva, která bude o tomto tématu pojednávat v rámci celé katolické církve a která bude již zanedlouho publikována.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.