Benedikt XVI. se účastní koncertu v sále Sv. Cecílie v Římě

1.10.2009 

V tiskovém středisku Svatého stolce bylo dnes oznámeno, že 8. října se Benedikt XVI. účastní koncertu v římské koncertní síni Santa Cecilia v ulici Via della Conciliazione, pořádaném v rámci vzpomínkových manifestací k 70. výročí vypuknutí 2.světové války a 20. výročí pádu berlínské zdi. Na koncertu vystoupí Interregionales JugendsinfonieOrchester a je pořádán Papežskou radou pro podporu jednoty křesťanů, komisí pro náboženské vztahy s judaismem, velvyslanectvím Německa při Svatém stolci a kulturním evropským fórem z Mainau pod záštitou Mezinárodní židovské komise pro mezináboženské otázky.

Celou akci dnes představil novinářům kard. Kasper, předseda zmíněné Papežské rady. Symfonický orchestr mladých hudebníků z 10 zemí bude řídit Jochem Hochstenbach a Wolfgang Gönnenwein a provedeny budou skladby Gustava Mahlera a Felixe Mendelssona-Bartholdyho, obohacené o texty z německé literatury v podání herce Klause Maria von Brandauera. Hlavní sólistkou bude Michelle Breedt. ?Dialog je jedinou alternativou války?, zdůraznil při prezentaci kard. Kasper, když poukázal na to, že ekumenické hnutí povstalo právě z popela 2.světové války:

?Ekumenické hnutí dokazuje, jak bojující válčící strany, které se vzájemně ve válkách ničily, staly se dnes bratry v Kristu a přispívají ke smiřování národů a zemí. Stejně tak důležité je připomenout, že navzdory tragické a bolestné minulosti stojí dnešní spolupráce mezi křesťany a židy na pevných základech. Každý z nás může svým způsobem přispět k dialogu a komunikaci, také za pomoci hudby.?

Řekl kard. Kasper při prezentaci koncertu, který se za účasti Benedikta XVI. bude konat v římské koncertní síni v ulici via della Conciliazione 8.října v 18:30.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.