Kardinál Kasper v Moskvě

18.2.2004 

Přijel jsem s nadějí, že otočíme list a započneme nový, přátelský: to jsou první slova kardinála Waltera Kaspera, které po jeho příletu do Moskvy zachytili tamní novináři. Ve vztahu mezi katolickou církví a ruskou pravoslavnou církví existuje řada překážek a předsudků, ale s dobrou vůlí a s Boží pomocí se je podaří překonat. ? uvedl dále předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Dnes se kardinál Kasper sešel s moskevským metropolitou, arcibiskupem Tadeuszem Kondrusiewiczem a s dalšími katolickými biskupy Ruské federace. Dopoledne přednesl v katolické katedrále přednášku na téma ?Pravoslaví a katolická církev.?

Zítra má Kardinál Kasper na programu setkání s metropolitou Smolensku a Kaliningradu, Kirilem. Mluvčí moskevského patriarchátu, P. Vizhanov uvedl, že půjde o pracovní, nikoli zdvořilostní návštěvu. Zároveň nevyloučil, ale ani nepotvrdil možnost setkání s Moskevským pravoslavným patriarchou, Alexejem II. Nejvyšší představitel ruského pravoslaví je v současné době nemocný a nezdržuje se v hlavním městě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.