Kard. Bagnasco zahájil zasedání Italského episkopátu

22.9.2009 

Víra, která se nestane důslednou praxí, ztratí kontakt s životem. Poukázal na to kard. Angelo Bagnasco, na včerejším zahájení zasedání stálé rady italského episkopátu. Podle mínění předsedy Italské biskupské konference mají ti, kteří pozorují katolíky, právo obdržet od nich svědectví křesťanské víry. Kard. Bagnasco ve své úvodní promluvě jako obvykle zmínil celou řadu témat, která jsou aktuální v italské společnosti. Janovský arcibiskup poukázal na degradaci společenského soužití a vyzval k poctivému praktikování politiky. Nynější krize, podle jeho mínění nutí všechny k odříkání, a to zejména méně majetné osoby. Vystoupil také na obranu výuky katolického náboženství ve školách a řekl, že pokusy o snižování jeho významu, ke kterým dochází za účelem údajného zamezení diskriminace nekatolíků a nevěřících, ve skutečnosti diskriminují více než 90% katolickou většinu žáků italských škol.

Kard. Bagnasco také prohlásil, že italský konkordát, který byl před 25 lety upraven, přináší dobré plody, neboť dbá na potřebu spolupráce státu a církve pro dobro člověka a uznává vzájemnou autonomii. Předseda Italského episkopátu poukázal na spojitost etiky společnosti a etiky života, o kterém psal papež v encyklice Caritas in veritate. Kard. Bagnasco připomněl rostoucí nebezpečí banalizace hodnoty lidského života, pojící se s kontroverzním rozhodnutím o zavedení abortivní pilulky, což vede k tomu, že interrupce se začíná chápat jako antikoncepční prostředek. Dále se dotknul otázky tzv. biologické závěti, tedy návrhu zákona o otázkách souvisejících se sklonkem lidského života, o kterém se diskutuje v parlamentu, a ocenil prohlášení senátu italského parlamentu o povinnosti zajistit pokrm každému nemocnému, nezávisle na tom, zda je či není při vědomí.

Předseda Italského episkopátu se vyjádřil také k nedávno zavedenému zákonu o migrantech, který byl z katolické strany kritizován. Zdůraznil, že záruka bezpečnosti obyvatelstva nemůže narušovat lidská práva migrantů, přičemž citoval tvrzení Benedikta XVI. z jeho nejnovější encykliky Caritas in veritate o nezadatelných právech každého emigranta jakožto lidské osoby.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.