Mons. Cikrle: Papež nepřijíždí ukazovat sám sebe

22.9.2009 

Ve Staré Boleslavi bude Benedikt XVI. sloužit mši svatou v pondělí 28. září v 9:45 hod. u příležitosti národní pouti ke svatému Václavovi, který zde byl zavražděn. Stará Boleslav je místo úzce spjaté s osudem českého národa. Jsou zde kořeny křesťanské kultury po staletí formující český národ i počátky české státnosti. Už od minulého týdne se pracuje v prostoru Proboštské louky na přípravách areálu. Byly dokončeny úpravy příjezdových komunikací. O víkendu se začaly přivážet vlastní konstrukce pódia a technici se pustili do jeho montáže. Hlavní pódium bude mít rozměry cca 26x14 metrů a bude 11 metrů vysoké.
Jak bylo řečeno, setkání ve Staré Boleslavi je součástí národní pouti.
Na kolech sem dorazí například poutníci z Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově. Vyrážejí v pátek odpoledne. Trasa povede přes Prostějov, Moravskou a Českou Třebovou a Hradec Králové. Pěší pouť do Staré Boleslavi organizuje i místní společenství Sekulárního františkánského řádu u kostela sv. Anežky na Spořilově. Pouť začíná v neděli 27. září v kostele Panny Marie Sněžné v Praze, lze se k ní přidat i cestou.

Brno, které Benedikt XVI. navštíví o den dříve než Starou Boleslav, hlásí přítomnost více než deseti a půl tisíce zahraničních poutníků a kněží na bohoslužbě na letišti Brno-Tuřany. Nejvíc, přes osm a půl tisíce, jich je ze Slovenska. Dále o místenky na bohoslužbu s papežem požádalo přes tisíc Poláků, 240 Němců, 351 Rakušanů a zbylé necelé dvě stovky jsou například z Chorvatska, Slovinska, Ukrajiny a 2 lidé z Chile.

Benedikta XVI. po příletu do Brna přivítá zdejší biskup, mons. Vojtěch Cikrle, který také Vatikánskému rozhlasu prozradil, jaké očekává plody této vzácné, historicky první návštěvy papeže v Brněnské diecézi:

?Svatý otec nepřijíždí, aby ukazoval na sebe, ale aby celou vahou své služby a postavení ukazoval na Krista, svého a našeho Pána, a na hodnoty jeho království. Očekávám tedy od této návštěvy povzbuzení k životu, který ovlivňuje Duch svatý. Ovlivňuje ho tak, jak říká sv. Pavel, když píše Galaťanům o plodech tohoto života: že jsou to láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost atd. A k tomu také slouží duchovní příprava. Od pastoračních listů, novény, modliteb věřících, velmi ceněných SMS od papeže, což je nápad našeho katechetického centra, až po výzvu všem věřícím brněnské diecéze k přijetí svátosti smíření. A do takto připravené půdy má být zaseto všechno, co setkání s papežem přinese. Protože duchovní život nespočívá jen v účasti na liturgii, ale především v komunikaci s Bohem, budou plody i této slavnostní liturgie zároveň záviset nejen na duchovních darech, které obdržíme, ale i na jejich rozvíjení v každodenním životě. A právě za to se modlím, aby účast na slavnostní liturgii přinesla požehnání, a to jak přítomným, tak i těm, s nimiž oni žijí a pracují, a také těm, kteří se budou dívat na televizi. Jsme tedy plni očekávání.?

Účast na bohoslužbě se Svatým otcem v Brně potvrdil také vídeňský kardinál Christoph Schönborn, boskovický rodák kardinál Tomáš Špidlík, kardinál Stanislaw Dziwisz - osobní sekretář papeže Jana Pavla II., či kolínský kardinál Joachim Meisner.

Neobvyklý dar Svatému otci přichystaly Sekulární institut a sdružení Servi della Sofferenza v ČR, Modlitební skupiny otce Pia v ČR a Společenství mládeže sv. Pia z Pietralciny v Brně. Představuje ho dopis podepsaný jejich představeným, Mons. Karlem Orlitou. Stojí v něm:
"Nejsvětější otče, s velkou láskou Vás zdravíme a vítáme v naší vlasti. Jako svého milovaného otce Vás přijímáme do svých srdcí a do svých modlitebních úmyslů. Upřímně si přejeme Vás podpořit ve Vaší službě Petrova nástupce, a proto jsme se zavázali vykonat během jednoho roku od Vaší návštěvy tři tisíce hodin adorace před Nejsvětější svátostí. Tyto hodiny modliteb věnujeme na Vaše úmysly k prospěchu Vašemu i celé církve."

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.