Zástupce Sv. stolce na zasedání IAEA

21.9.2009 

Odzbrojování, ale také sílící problematika energie, terorismu a černého trhu s nukleárním materiálem. To jsou jen některé výzvy, kterým může a musí dnešní společnost čelit vytvářením kultury míru, založené na primátu práva a na respektování lidského života. Zdůraznil to arcibiskup Marcelo Sanchez Sorondo, šéf delegace Svatého stolce na 53.generální konferenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), která se konala ve Vídni od 15. do 18. září.

Arcibiskup připomněl slova encykliky Caritas in veritate o tom, že pro skutečně svobodné soužití lidí je nutné neúnavně chránit a podporovat opravdový lidský rozvoj. Také Mezinárodní agentura pro atomovou energii musí přispět k podpoře mezinárodní etiky svědomí, jež je podstatná pro odpovědi na zmiňované výzvy.

?Mezi prioritami tak důležité agentury ? pokračoval arcibiskup ? musí být podpora a šíření příspěvku atomové energie k míru a prosperitě v celém světě, ale také směřování znalostí z jaderného výzkumu do takových oblastí jako je zdravotnictví, zemědělství, potravinová bezpečnost, přístup k pitné vodě, do všech aktivit, které patří do širokého rámce rozvoje, v jehož středu stojí lidská osoba, což má své důsledky pro současné i budoucí generace. ?Svatý stolec ? uzavřel svou arcibiskup Sanchez ? zaznamenává s uspokojením některé pozitivní signály snahy postavit nukleární odzbrojení do středu mezinárodní diskuze o míru a bezpečnosti. Naději vkládá také do výsledků nadcházející konference o Dohodě o nešíření nukleárních zbraní, kde se mezinárodní společenství bude snažit podniknout konkrétní, transparentní a přesvědčivé kroky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.