Benedikt XVI. o poslání biskupa

21.9.2009 

?Kněžská identita byla vlivem sekularizace vystavena těžké zkoušce? ? poznamenal dnes Benedikt XVI. na setkání s přibližně 120 biskupy z Evropy a Ameriky, jmenovanými v uplynulém roce, kteří se v Římě účastní sympozia, pořádaného Kongregací pro biskupy za účelem seznámení se s konkrétními úkoly, jež vyplývají z plnosti kněžského svěcení. ?Jedním z podstatných úkolů biskupa je právě pomáhat kněžím vlastním příkladem a bratrskou podporou v následování svého povolání, aby s nadšením a láskou pracovali na Pánově vinici.?

Benedikt XVI. pak s odvoláním na posynodální exhortaci Jana Pavla II. Pastores gregis o biskupské službě, připomněl, že úkon, kdy kněz při svém svěcení na znamení věrnosti a poslušnosti klade ruce do rukou svého biskupa, zavazuje obě strany: kněze i biskupa.

?Je třeba vidět, že tu jde o velkolepé poslání, které biskup plní s otcovskou odpovědností skrze péči a podporu kněžské identity kněží, svěřených do jeho pastorační péče, identity, která je dnes, bohužel, vlivem sekularizace vystavena těžké zkoušce. Biskup ? jak praví Pastores gregis (č.47) ? se tedy ? vždy snaží jednat se svými kněžími jako otec a bratr, který je má rád, který jim naslouchá, přijímá je, napravuje, posiluje, snaží se s nimi spolupracovat a nakolik je to možné stará se o jejich lidský, duchovní, služební a ekonomický blahobyt??

Biskup je především povolán k tomu, aby kněze vedl k duchovnímu životu, pokračoval Benedikt XVI. Nezbytnou podmínkou plodnosti služby kněze je jeho sjednocení s Kristem. V tom spočívá tajemství jeho služby. V souvislosti s tím připomněl Benedikt XVI. probíhající Kněžský rok, vyhlášený za účelem vnitřní obnovy všech kněží k mocnějšímu a pronikavějšímu evangelnímu svědectví dnešnímu světu. Za použití citace z apoštolské exhortace Sacramentum caritatis pak Benedikt XVI. řekl:

?Mše svatá je v tomto směru nejvíce formativní, neboť vede k připodobnění se Kristu a upevňuje kněze v jeho povolání. Slavení eucharistie ať tedy osvěcuje celý den náš i vašich kněží a vtiskuje svou milost a svůj duchovní vliv momentům smutku i radosti, zaneprázdněnosti i odpočinku, činnosti i kontemplace.?

Řekl dnes mimo jiné Benedikt XVI. na setkání s biskupy, kteří se ujali své služby během uplynulého roku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.